Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Čoraz viac ľudí žije osamotene. Nejde ale len o mladých, týka sa to aj dôchodcov
Zdielať na

Čoraz viac ľudí žije osamotene. Nejde ale len o mladých, týka sa to aj dôchodcov

BRATISLAVA / Z výsledkov sčítania obyvateľstva je zrejmé, že čoraz viac ľudí žije v domácnosti osamote. Najmä u mladých prevláda pocit samostatnosti, túžba cestovať a neusádzať sa. U starších zas zlé skúsenosti z partnerstva či vysoká rozvodovosť. Najväčšou skupinou ľudí, ktorí žijú osamotene sú už nepracujúci dôchodcovia.

"Začína nám taký trend, že ľudia chcú žiť samostatne, chcú žiť ako jedna osoba," priblížila Eva Klímová, prezidentka Slovenskej komory psychológov. Domácnosti, ktoré tvorí iba jedna osoba, je čoraz viac. Podľa sčítania obyvateľstva za posledných 10 rokov vzrástol ich počet až o 37 %.

"Až 40 % tvoria domácnosti jednotlivcov, ktorí sú nepracujúci dôchodcovia. Tri štvrtiny z týchto nepracujúcich sú ženy," informovala Zuzana Podmanická, odborná garantka SODB 2021 a riaditeľka Odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚSR. "To neznamená, že by boli menej šťastní, alebo že by tí ľudia boli nejakým spôsobom nefunkční, len je to spôsob života," doplnila Klímová.

Ľudia žijúci úplne sami sa často bezdôvodne stretávajú s predsudkami okolia. "Je to stará dievka, je to starý mládenec. Nedá sa s ním nejakým spôsobom vyjsť, majú divnú povahu. Často sa hovorí, že sú tí ľudia na hlavu," priblížila Klímová. Veľa ľudí zostáva samo, pretože majú zlú skúsenosť z partnerstva. "Chcú zostať žiť sami, je to pre nich bezpečnejšie. To neznamená, že by nemali nejaké vzťahy," uviedla Klímová.

Pod pojmom jednotlivci môžeme rozumieť aj osoby, ktoré nežijú v dome či byte sami, ale s niekým iným. "Traja dospelí ľudia si prenajmú byt, pretože na to majú nejaké dôvody, čiže toto sú traja jednotlivci, ktorí žijú spolu, ale nemajú spolu príbuzenské väzby," priblížila Podmanická.

Pani Viera má 74 rokov a žije sama. "Tak žijem asi 10-12 rokov, sama. Som rozvedená," priblížila Viera, Srší elánom a takýto život si naopak pochvaľuje. "Som spokojná tak, ako to je, vyhovuje mi to. Sama si robím program. Cvičím, navštevujem vnúčatá, pravnúčatá, nič mi nechýba," doplnila.

Samostatnou kapitolou sú osamotení rodičia, ktorí v minulosti vychovávali dieťa so zdravotným znevýhodnením. Ich partner situáciu neuniesol, zo vzťahu odišiel a oni už ostali sami. Podľa Klímovej má potom takýto rodič, ktorý zostane s dieťaťom, ťažkosti nájsť si partnera.

Niektorí sa pre život osamotene rozhodnú sami. Iných k tomu dohnala nepriazeň osudu. No nájdu sa aj tí, ktorí by žiť spolu vo zväzku chceli, no nedovolí im to súčasná legislatíva. "Nestarajme sa do života tých ostatných, pokiaľ sú šťastní a sú spokojní. Dovoľme im žiť životný štýl, ktorí žiť chcú," uzavrela Klímová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy