Jasno
36°
Bratislava
Bartolomej
24.8.2024
"Vyrástla" z invalidného vozíka. Nárok na úhradu nového ale z poistenia ešte nemá
Zdielať na

"Vyrástla" z invalidného vozíka. Nárok na úhradu nového ale z poistenia ešte nemá

ZEMPLÍN / Vyrástla zo šiat aj z invalidného vozíka. 13-ročná Timea má vážne diagnózy a na vozík je odkázaná. Nárok na úhradu vozíka z verejného zdravotného poistenia ale aj u detí vzniká každých 5 rokov. Rodičia sú zúfalí. Timkin otec prišiel o prácu a mama poberá iba 500 eurový opatrovateľský príspevok. Teraz si musia vybrať - buď dcére zabezpečia nevyhnutné rehabilitácie, alebo našetria na vozík. Pomocnú ruku v ťažkej situácii podáva partia motorkárov.

"Vyrástla nám z oblečenia ako každé iné dieťa, tak isto vyrástla aj z kočíka, aj z invalidného vozíka, všetko nám je malé. My rastieme a pomôcky ostávajú také, ako sú," opísal otec Stanislav Tomčak. Timka dostala od zdravotnej poisťovne invalidný vozík ako 9-ročné dievčatko. Za štyri roky ale poriadne vyrástla. Narodila sa predčasne. Bez vozíka sa pre vážne diagnózy zaobísť nevie. "Diagnostikovali nám detskú mozgovú obrnu, kvadroparézu, kde je postihnutie 90 percent aj horné, aj dolné končatiny, skolióza, epilepsia sa pridružila," vysvetlila mama Iveta Tomčaková.

"Nárok na úhradu ďalšieho vozíka z verejného zdravotného poistenia je každých 5 rokov (v tomto prípade teda v roku 2024)," informovala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová. "Neviem si to predstaviť. Už teraz ju to tlačí na bokoch, skolióza sa zhoršuje. Dievča prišlo do puberty, už má 13 rokov," povedala Iveta. Zdravotná poisťovňa vysvetľuje, že o vozík je možné žiadať aj pred uplynutím 5-ročnej doby. Je to ale na výnimku. "Ak by úprava vozíka v zmysle zväčšenia/rozšírenia vozíka nebola technicky realizovateľná na základe predpísanej úpravy lekárom, je možné požiadať o výnimku," pokračovala hovorkyňa.

Podľa slov mamy je ale vozík len jedna vec. "Oni absolútne nehradia doplnky. Ju nedržia na pravej strane svaly, ona potrebuje podporu pod rukami, opierku chrbta a opierku hlavy. Všetko sa kupuje za svoje. Táto chrbtová opierka stála 2 980 eur," upozornila Iveta. Otec Timejky prišiel pred dvoma mesiacmi o prácu. Mama sa o dcéru stará 24 hodín denne. Mesačne ako opatrovateľské dostane 525 eur. A presne 500 eur stojí jeden týždeň rehabilitácií, ktorých by do roka mali absolvovať 12. Dovedna ide o 6-tisíc eur, ktoré nemajú. Spoliehajú sa na dobrých ľudí. Pomocnú ruku podáva aj partia motorkárov.

"My sme založili občianske združenie, kde nám prispievajú peniaze na vozík pre Timejku. 5-tisíc, ale sú aj drahšie, aj 7-tisíc. Veríme, že dokážeme celú sumu na tento vozík prispieť a podporiť Timeu, že v tom nie je sama," uviedol predseda OZ Motorhead Pavol Hammer. "Neskutočne nám pomôžu. Aj menšia čiastka," dodala Iveta. "Ďakujeme veľmi pekne, že ste nám pomohli," poďakovala Timea Tomčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy