Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Súčasť histórie mesta chýba už dlhé roky. Začalo sa pátranie
Zdielať na

Súčasť histórie mesta chýba už dlhé roky. Začalo sa pátranie

BYTČA / Viacerí obyvatelia Bytče si všimli, že v tamojšom zámockom areáli nie sú vzácne bronzové tabule. Boli súčasťou histórie mesta, no pravdou je, že tam chýbajú už dlhé roky. Začalo sa preto veľké pátranie.

Zmizli tabuľky, ktoré patrili k areálu zámku a obyvateľom Bytče to nie je jedno. "Ľúto to je človeku, je to veľmi cenná vec, mne to ako pre Bytčanku je smutné," povedala obyvateľka Bytče.

Stratili sa štyri tabule, ktoré popisovali jednotlivé budovy na nádvorí zámku. Veľmi zaujímavé boli aj tie, na ktorých boli dva pôdorysy, a to kaštieľa a vstupnej budovy. "Si pamätám, že tá plastika tu visela na tej stene, som denno-denne chodila okolo nej," priblížila riaditeľka Štátneho archívu Žilina so sídlom v Bytči Jana Kurucárová.

Riaditeľka archívu, ktorý sídli v tomto areáli, si pamätá aj na obdobie, keď tu zrazu zostala prázdna stena. "Z pohľadu mňa ako okoloidúceho som si povedala, že to muselo ustúpiť úpravám na tejto stene a rekonštrukcie toho objektu," doplnila Kurucárová. "V 90. rokoch sa rekonštruoval tento objekt z dôvodu vzniku Okresného úradu, vtedy sa tieto tabule sňali a nikto to potom už neriešil, keď sa stavba skolaudovala, že ich treba osadiť znova," uviedol primátor Bytče Miroslav Minárčik.

A záhadou je, kde vlastne zmizli. Zostali po nich len fotografie spred pätnástich rokov, keď boli uskladnené v jednej súkromnej firme. "Zámok je krásny, je to história, neviem, kde sa to mohlo stratiť," poznamenala obyvateľka Bytče. Ľudia z mesta Bytča dúfajú, že tabule neskončili v zberných surovinách a pátranie po nich bude úspešné. "Potešili by sme sa, keby tam boli opäť," povedali na záver obyvatelia Bytče.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy