Skoro jasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Futbalový zápas prerušil vrtuľník. Záchranári museli pristáť na trávniku
Zdielať na

Futbalový zápas prerušil vrtuľník. Záchranári museli pristáť na trávniku

LEVOČA / Víkendový turnaj šiestej podtatranskej ligy sa začal o niečo neskôr. Na ihrisku pred zápasom pristál záchranársky vrtuľník. Po tom ako nemocnica prišla o pristávaciu plochu v nemocnici, museli si poradiť. A tak je už tretí rok heliportom pre pristávanie pri prevoze pacientov z nemocnice futbalové ihrisko.

​Vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku tesne pred zápasom. "Mali sme domáci zápas a presne o piatej hodine prišiel vrtuľník," potvrdil Branislav Miňďaš, tréner FK 05 Levoča a riaditeľ Technických služieb mesta Levoča. Lekári sa pokúsili o záchranu človeka, ktorého život bol v ohrození.

Pred bránou futbalového štadióna je zákaz parkovať práve preto, že nikto nikdy nevie, či nebude núdzovo potrebná pristávacia dráha. "Potom musíme zariadiť, aby všetci z plochy odišli," uviedla Zuzana Oravcová, zamestnankyňa futbalového štadióna.

Podľa aktuálneho zaradenia v rámci siete nemocníc heliport v Levoči ani nemusia mať. No na rýchly transport pacienta v ohrození života pri prevoze na vyššie pracovisko je to vďačný bonus, i keď tentoraz to ani pri najväčšej snahe nevyšlo.

Vrtuľník voľakedy pristával priamo v areáli levočskej nemocnice. Teraz už nie. Dôvodom je aj skleník, ktorý je pamiatkovo chránený. "V minulosti sa síce pristávalo v areáli nemocnice. Táto plocha sa od roku 2019 nevyužíva, pretože prestala vyhovovať bezpečnostným požiadavkám," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe Zuzana Hopjaková. "Nemocnica nemá schválenú pristávaciu plochu, Tam chodia ľudia, autá," doplnil František Lešundák, riaditeľ nemocnice v Levoči.

Levoča má ešte jeden štadión. Bývalé staré ihrisko je už však ďalej od nemocnice a nebolo vyhodnotené ako vhodné. Na novom ihrisku je záchranné vozidlo do dvoch minút. Primátor sa skôr pýta, ako je možné, že oficiálnych pristávacích plôch - takzvaných heliportov - je na Slovensku pre zdravotnícke zariadenia iba 9. "A rátajte, že na Slovensku máme zhruba 70 zdravotníckych zariadení," doplnil primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský. "Tento stav potrvá dovtedy, kým sa nevybuduje heliport spĺňajúci leteckú legislatívu Európskej únie," uzavrela Hopjaková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy