Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Svetový deň darcov krvi: Hrdinovia, ktorí zachraňujú ľudské životy
Zdielať na

Svetový deň darcov krvi: Hrdinovia, ktorí zachraňujú ľudské životy

BRATISLAVA / Na 14. jún pripadá Svetový deň darcov krvi. Našťastie máme na Slovensku veľa darcov, ale krvi nikdy nie je dosť. Hlavne v lete treba tejto vzácnej tekutiny viac. Darovať krv prišli rôzne organizácie, združenia aj policajti.

Z komiksov poznáme kopec superhrdinov, ktorí lietajú a zachraňujú svet. Ale skutoční hrdinovia, ktorí zachraňujú ľudské životy, sú darcovia krvi. Krv darujú nezištne. Len pre dobrý pocit a s vedomím - "nikdy nevieš kedy ju budeš potrebovať ty, alebo tvoj blízky". Denne o podobných prípadoch informujeme v Krimi novinách. Je veľa pacientov, ktorí túto životodarnú tekutinu potrebujú kvôli ochoreniam. "Častokrát sú to onkologickí pacienti a častokrát sú to aj detskí pacienti, ktorí takúto pomoc potrebujú," uviedol prezident SČK a zástupca prednostu DKAIM NÚDCH, Jozef Köppel.

Aktuálne na Slovensku chýba krvná skupina AB negatív a 0 negatív. Odberné miesto na bratislavských Kramároch 14. júna navštívil aj personál z detskej nemocnice. Nie je vylúčené, že krv, ktorú darovali, o pár dní podajú malému pacientovi na ich oddelení. "Nakoľko my ako nemocnica každodenne operujeme kopec detí, rozhodli sme sa svojou kvapkou krvi prispieť k tomu, aby sme pomohli týmto detičkám," vyjadril sa riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. Medzi darcov sa pridali aj policajti, ktorí sa ráno stretli na PPZ. "Prišlo 36 darcov krvi a z toho 11 darovalo krv prvýkrát," priblížil Michal Biganič z NTS. "Častokrát nie len pri dopravných nehodách je potrebná transfúzia krvi. Chceme byť solidárni a nápomocní občanom, pretože v prvom rade sme ľudia," vyjadril sa Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ SR. "Je to síce len jeden deň v roku, kedy oslavujeme takýto krásny sviatok, ale darcov treba každý deň. Každý, kto ste zdravý, príďte darovať krv, stanete sa hrdinom a možno záchrancom ľudského života. My vás skutočne potrebujeme," dodal na záver Köppel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy