Zatiahnuté
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Zavládol obilný rozmach: Úroda na úrovni, no ich ceny klesajú
Zdielať na

Zavládol obilný rozmach: Úroda na úrovni, no ich ceny klesajú

SOKOLCE / Na juhu Slovenska začala žatva. Zatiaľ sa ukazuje dobrá úroda. Kvôli dovozu nie vždy kvalitnej ukrajinskej pšenice je teraz veľmi veľký záujem o tú slovenskú. Najmä v mlynoch. Obchodníci s obilím ale zatiaľ vyčkávajú. Zrejme majú ešte plné sklady „nejakej“ pšenice.

V Sokolciach už začala žatva, úroda sa zatiaľ ukazuje ako dobrá, aj keď cena obilia bude zrejme o polovicu lacnejšia. Spôsobilo to vlaňajšie dovozové obilie. Do konca týždňa pokosia ozimný jačmeň, potom bude repka, jarný jačmeň, pšenica a na koniec špaldu.

Takmer štyri a pol tisíc hektárov husto siatych obilnín zožnú za tri týždne v prípade priazne počasia. "Budeme mať nadpriemernú úrodu, o trošilinku vyššiu ako priemer, ale budeme ju mať dobrú," uviedol Mikuláš Balogh, hlavný agronóm Poľnohospodárskeho družstvo Sokolce.

Aj poľnohospodári pociťujú zmeny v porovnaní s vlaňajšom a to nielen ohľadom cien. Obchodní partneri, ktorí ich vyhľadávali hneď na začiatku žatvy, teraz mlčia. "Asi majú niečo v skladoch, keď nechcú priamo do nás nakúpiť," domnieva sa Balogh. "Slovenské mlyny už majú pripravené na nákup obilia. Netýka sa to len pšenice, ale aj raže, ovsa či pohánky slovenských dodávateľov. Pripravujú svoje skladovacie kapacity na to, že tá dobrá úroda skončí v ich skladoch," doplnil Milan Lapšanský zo Slovenskej spoločnosti mlynárov.

​V družstevnom mlyne v Sokolciach ročne spracujú takmer 3 tisíc ton pšenice. Výlučne z vlastných polí. "Silá nemáme úplne prázdne, ale máme dostatok miesta na úrodu," povedal Balogh. Z celkovej produkcie obilia v Sokolciach dokážu vo vlastnom mlyne spracovať zhruba 10 percent potravinárskej pšenice. Ostatné je na predaj. "Skrz geopolitickú situáciu naše komodity sú minimálne o 50% lacnejšie, ako boli vlani. Veľmi ťažko sa takto plánuje," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy