Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Ročného chlapčeka chcel kúpiť za 5-tisíc dolárov. Polícia muža obvinila
Zdielať na

Ročného chlapčeka chcel kúpiť za 5-tisíc dolárov. Polícia muža obvinila

UKRAJINA/SLOVENSKO / V prípade predaja ročného chlapčeka za 5 000 dolárov, zverejnila ukrajinská polícia ďalšie zarážajúce okolnosti. Len pripomeňme, že 43-ročného muža zo Zakarpatska zadržali priamo pri čine na ukrajinsko-slovenskej hranici, keď s dieťaťom a jeho matkou chcel prejsť na Slovensko. Polícia mu už vzniesla obvinenie. Ide o človeka, ktorý je dokonca členom dobročinnej organizácie a argumentuje tým, že v čase vojny je pre dieťa lepšie dať ho na adopciu.

​Kým jedni by za svoje deti dali život, iní rodičia s nimi dokážu obchodovať ako s tovarom. Neuveriteľný prípad predaja ročného chlapčeka nenechal chladnými ani naše úrady. "Ľudsky som zhrozený z toho. Veď to je hyenizmus najhrubšieho zrna," vyjadril sa komisár pre deti SR, Jozef Mikloško. Z vyšetrovania vyplýva, že muž vyhľadával rodičov malých detí a nabádal ich k tomu, aby ich dali na adopciu. Podľa neho totiž nie je bezpečné, aby deti zostali v čase vojny v krajine. "Migračná služba dostala operatívnu informáciu, že v blízkosti hranice je 43-ročný muž, ktorý kupuje dieťa od ženy pochádzajúcej zo Žitomyra," opísala hovorkyňa Národnej polície Zakarpatskej oblasti, Tetjana Ščogoleva.

Zadržaný muž mal podľa ukrajinskej polície skúsenosti s prácou vo vzdelávacích inštitúciách. Našiel tak dostatok argumentov, prečo by bolo pre dieťa lepšie opustiť krajinu vo vojne. Keďže je muž v brannom veku, pre vyhlásenú mobilizáciu by krajinu opustiť nemal. "Ale tento muž mohol vycestovať, keďže je predstaviteľom dobročinnej organizácie," upresnila Tetjana Ščogoleva. "To ma až nahnevalo, že oni predstierajú, že sú nejakí humanitárni pracovníci. To treba najväčším možným spôsobom odsúdiť," vyjadril sa Mikloško. Ukrajinskí novinári dokonca špekulujú aj o tom, že deti mohli byť predávané do zahraničia na čierny trh. Dôkazy ale zatiaľ chýbajú. "Skutočne existuje taká informácia, že toto dieťatko sa on snažil predať na transplantáciu orgánov," uviedol ukrajinský novinár Vitaly Glagola.

Predaju chlapčeka polícia zabránila v poslednej chvíli a našu hranicu sa im prekročiť nepodarilo. Slovenskí hraničiari, rovnako ako ich ukrajinskí kolegovia, kontrolujú maloletých na vstupe a na výstupe presne tak dôkladne, ako dospelých. "Ak je to potrebné, prípad preveria policajti špecializovaného útvaru Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii, s cieľom vylúčiť, že by išlo v konkrétnom prípade o trestný čin obchodovania s ľuďmi," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. Na to, že ukrajinské deti budú ľahkou korisťou pre obchodníkov upozorňovali europoslanci aj dobrovoľníci hneď po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine. "Do budúcna sa tieto prípady nedajú vylúči," vyjadril sa poradca premiéra pre Ukrajinu, Eduard Buraš. "43-ročný muž je obvinený z trestného činu obchodovanie s ľuďmi, konkrétne s maloletými osobami," dodala Tetjana Ščogoleva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy