Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Medzi Slovenskom a Maďarskom sa skrátila cesta. Otvorila sa kompa cez Dunaj
Zdielať na

Medzi Slovenskom a Maďarskom sa skrátila cesta. Otvorila sa kompa cez Dunaj

RADVAŇ NAD DUNAJOM / Rozvoj turistiky i skrátenie cesty. Na hranici s Maďarskom pribudol nový hraničný priechod, v podobe kompy cez Dunaj v Komárňanskom okrese. Namiesto 40-tich kilometrov po ceste si tak domáci i turisti môžu užiť osem minútovú plavbu po Dunaji.

"Tešíme sa opravdu, pretože sú tam dobré víno a kedy máme dobrú náladu, ideme tam, popijeme trošičku a pospívame," povedal obyvateľ Radvane nad Dunajom Szabolcs Acsay. Kompa, ktorá bude od dnešného dňa premávať medzi maďarskou obcou Neszmély a slovenskou Radvaňou na Dunaji je 36-tym hraničným priechodom. "Tie rodinné vzťahy a rodinné kontakty sú na druhej strane veľmi silné a v podstate budú mať komfortný prejazd," uviedol Ľubomír Púchovský, starosta obce Radvaň nad Dunajom.

Kompu pred 20 rokmi iniciovali starostovia viac ako 100 obcí na oboch stranách Dunaja. Celý projekt za takmer 6 miliónov eur je vybudovaný z eurofondov. "Doteraz som často rozprával o tom, že na Slovensku sa sústredíme v rámci čerpania eurofondov viac na procesy, ako na výsledok, ale toto je práve jeden z tých výsledkov," ozrejmil Peter Balík, minister investícií a regionálneho rozvoja SR

Projekt začal v roku 2018, skolaudovali ho pred dvomi rokmi, ale odovzdaný je až dnes. "Týmto by som chcel aj poďakovať NSK, ktorý nám zabezpečil preplácanie výplat pre 3 zamestnancov, ktorí budú túto kompu riadiť a organizovať prechod," dodal Púchovský. "Vieme, že je obrovský dopyt, je to veľké očakávanie, čo sa týka oživenia prepravy," priblížil Peter Nagy, riaditeľ EZÚS Ister-Granum.

Obce, ktorých obyvatelia doteraz museli prekonať 40 kilometrov, aby sa mohli navštíviť, sa teraz na druhú stranu 800 metrov širokého Dunaja dostanú za necelých 8 minút. "Týmto získavame nového suseda, ktorý bude najbližším pre našu obec," doplnil Púchovský. "Nové priechody riešia nedôstojné podmienky - aj pán minister sem išiel z Radvane autom takmer hodinu. Toto zažívali obyvatelia desiatky rokov," uviedol minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szíjjártó. Kompu bude prevádzkovať maďarská spoločnosť Mahart. Zmestí sa na ňu 8 áut a naraz prevezie 80 ľudí. Vďaka príspevku maďarskej vlády na prevádzku vo výške jedného milióna eur, bude prvé dva roky zadarmo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy