Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Úrazy či otrava liekmi? Čo všetko deťom počas leta hrozí?
Zdielať na

Úrazy či otrava liekmi? Čo všetko deťom počas leta hrozí?

HUMENNÉ / Až 85 percent detských úrazov sa stane počas letných prázdnin. Nejde len o kolízie na bicykli či trampolíne. Štatistiky lekárnikov varujú, že práve prázdniny sú aj obdobím, kedy najčastejšie dochádza k otravám liekmi.

Aby sa deti kolíziám vyhýbali, na to myslia aj v materských školách. Napríklad škola na Dargovskej ulici v Humennom venuje zvýšenú pozornosť dopravnej výchove. "Dieťa vychovávame ako chodca, ako cyklistu a snažíme sa túto dopravnú výchovu riešiť zážitkovou formou učenia," opísala Mária Sninčáková, riaditeľka MŠ Dargovských hrdinov v Humennom

Chirurgovia už vedia, s akými úrazmi sa počas letných prázdnin budú stretávať najčastejšie. "V letnom období dochádza k viac ako 85 percentám detských úrazov. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, trampolíny... Netreba zabúdať na kontakt s domácimi zvieratami, pohryzenie od psov a podobne," uviedol chirurg Róbert Doričko. Viac ako 20 percent pritom tvoria úrazy hlavy. Podľa odborníka časti úrazov sa dá predísť používaním správnych ochranných pomôcok.

Pozor na lieky!

Celý rok ale podľa štatistík, hlavne počas letných prázdnin, treba byť mimoriadne obozretný pri liekoch. "Najviac otráv u detí neúmyselných sa udeje u starých rodičov. Tým, že celý rok deti nemajú u seba, lieky majú na bežne dostupných miestach. Treba apelovať, aby lieky odložili, lebo dieťa to môže považovať za cukrík," upozornil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Ideálnym miestom na skladovanie je podľa lekárnikov špajza alebo centrálna chodba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy