Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Mená komunistických predstaviteľov ako názvy ulíc. Dá sa s tým niečo robiť?
Zdielať na

Mená komunistických predstaviteľov ako názvy ulíc. Dá sa s tým niečo robiť?

BRATISLAVA / Viaceré mestá a obce na Slovensku ešte doteraz nesú mená komunistických predstaviteľov – napríklad Lenina, Marxa či Gottwalda. Hoci zákon také pomenovania zakazuje, platí to len pri zmene názvu, alebo pomenovaní novej ulice. Staré názvy neprikazuje meniť. Samosprávam sa do zmien veľmi nechce, lebo obyvatelia by si museli meniť doklady. Zároveň by však radi pomenovali ulice a námestia po kedysi zaznávaných osobnostiach.

Hlavné mesto má jedno veľké nábrežie pomenované po gen. Svobodovi, ktorý bol predstaviteľom ÚV KSČ. Na druhej strane, taktiež prezident, T. G. Masaryk má len malé námestíčko s pár metrami štvorcovými.

Navyše, v tomto období oslavuje svoje iba štvrté narodeniny. Okrem neho sú tu aj ďalšie osobnosti, ktorých mená by si obyvatelia Bratislavy želali.

"Dlhodobo sa hľadá pomenovanie verejného priestranstva po Márii Terézii. Táto panovníčka mala k Bratislave veľmi pozitívny vzťah," povedala Martina Karmanová, referát komunikácie s verejnosťou MČ Staré Mesto. Miestnej časti sa podarilo v minulom roku pomenovať po tejto panovníčke aspoň stromoradie.

S premenovaním ulíc, námestí či nábreží naráža na takmer neprekonateľný problém, zmena osobných dokladov obyvateľov. "Oni si následne musia vymeniť doklady," dodala Karmanová.

A to je aj dôvod prečo nielen v Bratislave, ale po celom Slovensku zostávajú názvy priestorov po komunistických predstaviteľoch. Tu je len krátky výber:

  • Leninová/a ulica – Veľké Úľany, Bušince,
  • ulica V. I. Lenina v Šoporni,
  • Gottwaldova ulica – Jelka, Šoporňa,
  • ulica F. Engelsa, Karla Marxa – v Leviciach,
  • Zápotockého ulica – L. Mikuláš, Prešov, Hnúšťa, Handlová,
  • ulica Generála Svobodu – Svidník, Trenčín, Pezinok, nábrežie v Bratislave.

Ďalej tu máme aj pomenovania po udalostiach:

  • ulica Februárového víťazstva – Jelka, Bušince, Očová,
  • Námestie hraničiarov – Bratislava,
  • ulica Hraničiarov – Trstená.

Aj ulice v Humennom niesli mená podľa rôznych historických dejateľoch. Mnohé názvy sa podarilo zmeniť. Napríklad Marxovu ulicu v súčasnosti už v meste nenájdete. A predstavte si, súčasná Mierová ulica, kde je Kostol všetkých svätých, sa kedysi volala Hitlerova.

"Ja som starý Humenčan. My sme bývali kedysi na Stalinovej ulici, terajšia Osloboditeľov," povedal obyvateľ Humenného Juraj Levický. Námestie sa najskôr volalo Panská, potom Hlavná ulica, neskôr Kossuthovo, Masarykovo námestie, Hlinkova ulica, a to stále nie je všetko.

"Potom Gotwaldova ulica a po revolúcii Námestie slobody," povedal Marián Škuba, tlačový referát mesta Humenné. Nové názvy ulíc v postupne vznikajúcich štvrtiach dostali názov podľa ročných období.

Je evidentné, že predkladatelia nových návrhov názvov volia radšej neutrálne pomenovania. Podľa v súčasnosti platného zákona by už pomenovanie ulice, námestia či nábrežia po gen. Svobodovi neprešlo. Neprešlo preto, že bol členom ústredného výboru KSČ. Vyjadrenia k vhodnosti názvu vydáva ÚPN.

"ÚPN vydáva stanovisko, či daná osoba bola predstaviteľom komunistického, alebo fašistického režimu," avizoval Michal Miklovič, hovorca Ústavu pamäti národa. Na druhej strane pokiaľ ide o názvy udalostí, tie zákon nerieši. "Netýka sa udalostí významných pre nedemokratické režimy," dodal Michal Miklovič. Zákon ale nenariaďuje premenovať priestory s už existujúcimi názvami nedemokratických predstaviteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy