Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slovenskí ornitológovia sa tešia. Spozorovali nový druh vtáka. Poznáte ho?
Zdielať na

Slovenskí ornitológovia sa tešia. Spozorovali nový druh vtáka. Poznáte ho?

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Slovenskí ornitológovia sú nadšení. Spozorovali totiž nový druh hniezdiaceho vtáka. Jeho poradové číslo v našej databáze je 234. Ide o ikonického sťahovavého Ibisovca hnedého. Veľkosťou pripomína sliepku – má však oveľa krajšie sfarbenie. V rezervácii Senianske rybníky sa už vyliahlo 6 mláďat.

​Práve teraz potrebujú mláďatá veľa potravy. Ich rodičia preto často opúšťajú hniezdo, aby ich nakŕmili. Pomocou ďalekohľadu tak môžu nový druh pozorovať aj bežní návštevníci. "Aspoň my vieme o dvoch hniezdach, o dvoch pároch. V každom z nich sú po tri mláďatá," povedal Matej Repel, ochranársky manažér SOS/Birdlife Slovensko. 

Ornitológov teraz čaká overovacia procedúra. Špeciálnej komisii totiž musia predložiť jednoznačné dôkazy o hniezdení tohto vtáka. Pri prestížnych pozorovaniach sa totiž môže aj podvádzať. "Toto už je ťažké nejak oklamať, aj keď, samozrejme, dá sa, ale v minulosti sa stávali klamlivé zapisovania niekedy," vyjadril sa Matej Repel. 

Aktuálne hniezdenie ibisovca na Slovensku automaticky neznamená, že sem príde aj o rok. Jeho návrat závisí od množstva ďalších okolností. "Uvidíme, ako to bude s ibisovcami. Podmienky tu majú vhodné, ak bude dostatok zrážok a budú zachované mokrade," dodal Matej Repel.

Najčítanejšie správy