Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Materské školy kvôli chýbajúcim deťom zbytočne prichádzajú o peniaze
Zdielať na

Materské školy kvôli chýbajúcim deťom zbytočne prichádzajú o peniaze

BRATISLAVA / Riaditelia, učitelia či zamestnanci školských jedální žiadajú rodičov, aby si dobre rozmysleli, či zapíšu svoje dieťa do škôlky na letné mesiace. Dôležitejšia je však ich dochádzka. Materské školy kvôli chýbajúcim deťom zbytočne prichádzajú o peniaze.

Materské školy sa počas letných prázdnin dostávajú do nepríjemných situácií a nevedia si poradiť s viacerými problémami. Ide napríklad o prihlasovanie a odhlasovanie zo školského stravovania. Dochádzku detí v letných mesiacoch komplikujú napríklad aj rodinné dovolenky. Pri ich plánovaní mnoho rodičov pozabudne, že ich dieťa by v tom čase malo byť práve v škôlke.

Navyše škôlky varia podľa počtu prihlásených detí. "Tým pádom sa nám navyšuje ten počet detí a potom zbytočne sa nakupuje tovar, zbytočne je viacej zamestnancov v práci. Je to nezodpovedné zo strany rodičov, keď namiesto 30 detí vám príde polovica je to plytvanie," objasnil vedúci školskej jedálne Dušan Filipovič. "Tá realita ukazuje, že nie všetci rodičia majú zodpovedný prístup, že odhlásia deti jednak z materskej školy ale aj z jedálne, čiže vzniká nám tam nadbytočný odpad," ozrejmila Denisa Králičová, riaditeľka MŠ a ZŠ v Hlohovci.

Neplytvá sa iba potravinami ale aj energiou a financiami na personál. "Ja podľa počtu detí musím zabezpečiť počet učiteliek, ale rodič si to počas mesiaca rozmyslí, nahlási, neuhrádza materskú školu ale ja už musím pani učiteľke buď vymyslieť alebo dať inú prácu," uviedla Anna Mračková, zástupkyňa MŠ Pionierska v Bratislave. "Ak sú ochotné tie kolegyne, vlastne to ráno odchádzajú domov a zoberú si dovolenku hoci ráno prišli do práce," dodala Králičová.

Kameňom úrazu je aj nedostatok pracovnej sily a nezáujem o pozície a zobrať si dlhšiu dovolenku v priebehu roka je doslova nemožné. "Počas školského roka je problém si zobrať dovolenku. Vždy je problém s počtom zamestnancov. Je to len vo výnimočnom prípade, že si človek zoberie dovolenku a to max 1,2 dni," doplnil Filipovič.

Na materské školy sa letné prázdniny nevzťahujú. Majú však vyhradený čas na upratovanie a dezinfekciu priestorov školských zariadení. "Našu prevádzku je možné obmedziť len na minimálne tri týždne," dodala Mračková. Škôlky sa z tohto dôvodu navzájom dopĺňajú a rodičia tak majú možnosť zapísať dieťa do druhej. "Vlastne, keď je to z inej škôlky či žiadať tú dotáciu od tej škôlky alebo z miestneho úradu, nahlásiť tie deti tam vzniká ten problém," doplnil na záver Filipovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy