Jasno
12°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Los Niko sa túlal po Zemplíne. Po pobyte v minizoo ho čaká nový domov
Zdielať na

Los Niko sa túlal po Zemplíne. Po pobyte v minizoo ho čaká nový domov

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Nie jelene, srnce či diviaky, ale losa stretávali vodiči na cestách Horného Zemplína. Aby nedošlo ku kolízii, jeho domovom sa stala Minizoo v Snine. No len dočasne. Los "Niko" teraz odcestoval do lepšieho. Čaká ho zvernica vo vojenských lesoch. A nielen to. Hľadajú mu aj partnerku, aby mohol "Niko" založiť novú populáciu na Slovensku.

"Nevystrašil sa. Je to los. Mladý. Tak si tu išiel po dedine, obhrýzal jablká. Ešte aj autá išli pomaličky za ním, nechceli ho vyplašiť," povedali Zemplínčania. Od hranice s Poľskom cez medzilaborský okres a Domašu až k Vranovu nad Topľou. Los bol pre ľudí exotikou. Vôbec sa ich nebál. A práve to bol problém. "Stratil absolútne nejakú plachosť a pohyboval sa po hlavných uliciach, medzi rodinné domy po záhradách," priblížil Jozef Blaško zo správy NP Poloniny.

Domovom sa mu stala Mini ZOO v Snine, no podľa slov veterinárneho lekára mu nevedeli poskytnúť také podmienky, aké by chceli. Zvažovali, čo ďalej. "Nemáme také vybavenie, aby tu mohol ostať. Báli sme sa ho však vypustiť natrvalo do voľnej prírody, jednak pre stretnutie vlkmi," uviedol Vladislav Juško, veterinárny lekár v Minizoo v Snine. "Najpravdepodobnejší scenár by bol, že by sa vrátil naspäť do okolia obcí. Našli sme miesto v spolupráci s vojenskými alternatívami, majú preňho zvernicu v Pliešovciach," dodal Blaško. 

"Aby mal lesné prostredie, kde sú stromy, kde si vyberie on sám, ktorú vetvičku zožerie," dodal Juško. Los bol v minulosti mimoriadne upotrebiteľný. Okrem mäsa, kože a parohov bol využívaný aj v záprahoch, a to pre svoju miernu povahu. Osudným sa mu stalo obdobie hladu, keď bol v takmer celej Európe vyhubený. Lenže los Niko sa za 5 mesiacov v Minizoo aklimatizoval tak, že sa mu odísť príliš nechcelo. Celý proces si vyžadoval veľkú dávku trpezlivosti a pozrite sa, Niko predviedol, čo všetko dokáže. "Je podobné zviera, ako je vysoký jeleň alebo jelenica, nemá problém preskočiť dvojmetrový plot z miesta," doplnil Juško.

Lekár napokon usúdil, že na prevoz bude najrozumnejšie uspať ho. Niko odišiel do lepšieho. Čaká ho nielen väčší areál, ale tešiť sa môže aj na spoločnosť. Hľadajú mu partnerku. "Samozrejme, on ide do sily a do takého veku, kedy bude schopný sa páriť a založiť nejaké nové spoločenstvo losov na Slovensku," dodal Juško. "Takže pravdepodobne to bude tiež rarita," doplnil Blaško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy