Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Pomáhajú, aj keď nemusia: Medici asistujú na urgentne a platia ich skúsenosťou
Zdielať na

Pomáhajú, aj keď nemusia: Medici asistujú na urgentne a platia ich skúsenosťou

BRATISLAVA / Na urgentných príjmoch Univerzitnej nemocnice v Bratislave budú v lete bez nároku na mzdu vypomáhať študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Už teraz ich pomáha 22. Oni odbremenia personál, a zároveň už v prvých dňoch vraj zistili, že odmenou im budú skúsenosti, aké doteraz nemali.

Ružinovský urgent je asi najrušnejšie miesto v nemocnici a je aj mimoriadne vyťažené. Za 24 hodín tu musia ošetriť okolo 200 pacientov. V lete dostanú pomoc. "Určite ich to veľmi obohatí v ich praxi a zároveň nám aj veľmi pomôžu," uviedol Juraj Payer, dekan lekárskej fakulty Univerzity Komenského.
Nemôžu síce nahradiť lekárov, no pomôžu najmä sestrám. "Odbremenia ich približne o tretinu času, merania tlaku, merania saturácie, odber krvi," doplnil Július Hodosy, primár Centrálneho prijímacieho oddelenia UNB. 

Je to však výhodné aj pre medikov. Dostanú možnosť riešiť situácie, s ktorými sa počas bežného roka v škole nestretnú. "Prišla pacientka s infarktom. Doteraz som sa v škole učila, aké sú príznaky, a teraz som reálne videla ako ten stav vyzerá," opisuje skúsenosť medička.

Kým na oddeleniach vidia väčšinou už zaliečaných pacientov, tu stoja zoči voči akútnemu stavu a pri skúsených lekároch sa tak veľa naučia. "Cez rok máme stáže, kde nás je v krúžku viac, takže a vždy nedostaneme k tej praktickosti," dodala. Študentské leto sa koná prvýkrát, no ak sa osvedčí, bude pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy