Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Horúčavy atakujú hranicu 35 stupňov. Treba dodržiavať pitný režim
Zdielať na

Horúčavy atakujú hranicu 35 stupňov. Treba dodržiavať pitný režim

BRATISLAVA/KOMÁRNO / Horúčavy na Slovensku cez víkend atakujú hranicu 35 stupňov. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na nedeľu (16.7.) druhý stupeň výstrah pred vysokými teplotami. D ilesiatky ľudí včera skolabovali a potrebovali lekárske ošetrenie.

Vlna vysokých teplôt dorazila na Slovensko. Dodržiavajte pitný režim a osviežte sa napríklad aj pri vode, ako sme to spravili aj my. Na pravé poludnie sme sa nachádzali na Zlatých pieskoch a teplomer nám ukazuje 32 stupňov Celzia. "Pitný režim dodržujeme, slniečko nám krásne svieti a poriadne sa mažeme," povedal Jiří, návštevník kúpaliska. "Dnešné sobotné počasie bolo naozaj ako z južnej Európy, pretože maximálna teplota dnes na území Slovenska dosiahla na hodnotu 34 stupňov Celzia," uviedla Miriam Jarošová, meteorologička.

"Od rána približne do 17. hodiny sme vyslali záchranárov na pomoc 44 pacientom, ktorí skolabovali," ozrejmila Alena Krčová, hovorkyňa operačného strediska. Schladiť sa na horách by vám tiež príliš nepomohlo, na Štrbskom plese namerali 22 stupňov Celzia. Nočná teplota by sa mala na Slovensku pohybovať okolo 20 stupňov. "Na teplomeroch zajtra budeme mať 30-36 stupňov, na severe Slovenska to bude okolo 28 stupňov Celzia," dodala Jarošová.

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil v sobotu výstrahu 1. stupňa v BA, TT, NR a čiastočne aj v BB kraji. V nedeľu bude na tých istých úsekoch dokonca 2. výstražný stupeň a v TN, PO a KE kraji platí výstraha prvého stupňa. Nachádzali sme sa v neklimatizovanom vagóne, kde teplomer ukazoval vyše 36 stupňov Celzia a musíme povedať, že tu je naozaj veľmi dusno. Avšak nájdu sa aj cestujúci, ktorí potvrdzujú, že cesta vlakom nebola až taká nepríjemná. "Viete čo, velice dobre. Nie je klimatizácia vo vlaku, ale boli pootvorené okná. Super," poznamenala Oľga, cestujúca vo vlaku.

Aj zvieratká v ZOO sa ochladzujú rôznymi spôsobmi, napríklad lamy a alpaky sa sprchujú. "Medveď a hrošík majú k dispozícii na ochladenie aj bazén. Iné zvieratá ako šimpanzy a orangutány dostávajú aj zamrazené ovocné pochúťky vyrobené z vody a ovocia," priblížila Alexandra Ritterová, hovorkyňa ZOO Bratislava. Horúce počasie láka k vode, nielen do nej, ale aj na ňu.

Požičovňa na Mŕtvom ramene Váhu v Komárne lákala ľudí aj dnes. "Od takej tretej do takej piatej máme najviac ľudí, hlavne im hovoríme, aby si zobrali pitnú vodu, lebo na vode musia piť," poznamenal Sebastián Igor Slávik, požičovňa športových potrieb v Komárne. Vodný bicykel, či paddleboard je skvelým osviežením aj pri 32 stupňoch Celzia v tieni. "Voda má teraz presne 28 stupňov," dodal Slávik. "Ideme na vodu, deti sa povozia, ja si zaskáčem. Strašne dobre bolo. Vôbec sme necítilo to teplo ako na pobreží," odpovedali návštevníci Mŕtveho ramena.

Vodáci z Medzinárodného splavu Dunaja – s dĺžkou 2800 kilometrov - mali dnes zastávku v Komárne. "Od rána do večera svieti slnko, je to až nepríjemné. preto taký režim berú, že ráno vstávajú s východom slnka, niektorí, tí múdrejší, a o takomto čase sú už v chládku, s postaveným táborom," priblížil Pavol Martinček, Vodák Komárno. "My máme veľa práce podľa mňa úplne vždy, ale v súvislosti s horúčavami sme nemali nejako zvýšené množstvo pacientov," uviedla Mária Michalovová, záchranná zdravotná služba ZaMED v Komárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy