Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Popovič: Ďurkovský je klamárom
Zdielať na

Popovič: Ďurkovský je klamárom

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Občiansky aktivista Anton Popovič uviedol v súvislosti s búraním PKO

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Ján Budaj. "Minulý rok sa začínal primátorovými slovami, že si osvojil názory verejnosti s tým, že nemá záujem búrať PKO a končil sa tým, že si prenajal priestory na mieste, kde ich už máme," priblížil.

"Ak je pravdou, že primátor svojím podpisom dal súhlas na búranie PKO, tak to znamená, že je klamárom," uviedol občiansky aktivista Anton Popovič a vyzval politické strany KDH a SDKÚ-DS, ktoré Andreja Ďurkovského nominovali, aby ho stiahli z funkcie, pretože zavádza verejnosť.

Pod petíciou za zachovanie PKO je podľa jeho slov viac ako 11.000 podpisov. "Ak neplní pán primátor záujmy týchto občanov, pýtame sa, koho záujmy teda plní. Dal verejný prísľub, že nepodnikne žiadne kroky vedúce k zbúraniu PKO," pripomenul Popovič a poznamenal, že je to príklad toho, že Ďurkovského slovo nemá žiadnu váhu a používa ho podľa toho, aký účel chce dosiahnuť.

Zmluva s Henbury Development je podľa Budajových slov dôkazom, že primátor Bratislavy sa nechystá naplniť politický program KDH, podľa ktorého jeho nominanti nemajú sedieť na "dvoch stoličkách". "Osvojuje si v nej plné kompetencie voči investorovi a všetko to, čo mali v rukách miestni poslanci, ako klásť podmienky, ako má budova vyzerať a čomu má slúžiť. Všetko to dostáva do kompetencie primátor. Dáva mu to veľké právomoci pri vyjednávaní s investorom," konštatoval a dodal, že to považuje za takú silnú výhodu pre osobu Ďurkovského, pre ktorú neopustí svoj post, napriek tomu, že to predseda KDH Ján Figeľ avizoval.

Podľa Budaja je nájomná zmluva improvizovaná a na každej strane sú opravy, ktoré významným spôsobom znevýhodňujú mesto. "Má viacero príloh, ktoré podľa zmluvy nie sú jej neoddeliteľnou súčasťou a neuvádzajú sa," podčiarkol, pričom v tejto súvislosti predstavil svoju občiansku iniciatívu s názvom "Zmena zdola", ktorou chce podľa vlastného vyjadrenia zmeniť "lobisticko-klientelistický stereotyp", ktorý sa "usalašil" v Bratislave.

Hlavné mesto SR podľa slov hovorkyne primátora Bratislavy Beatrice Sabóovej nebude reagovať na vyhlásenia aktivistov, ktoré sú podľa nej načasované pred zasadnutím Národnej rady SR.

Neustály tlak jednej skupiny občanov, ktorí boli neúspešnými kandidátmi v komunálnych voľbách na poslanca mestského zastupiteľstva, možno podľa nej chápať len ako presadzovanie vlastnej politickej agendy a primátor Ďurkovský sa odmieta zúčastňovať na takejto kampani.

Svoje stanovisko k zmluve o budúcom kultúrnom priestore pre všetkých obyvateľov mesta, ktorá vznikla na základe uznesenia riadne zvolených poslancov Mestského zastupiteľstva, primátor zverejní na svojej vlastnej tlačovej konferencii, dodala Sabóová.

Mesto Bratislava podpísalo zmluvu o budúcej nájomnej zmluve na časť komplexu River Park II so spoločnosťou Henbury Development. Primátor Bratislavy Ďurkovský sa na začiatku roku 2009 vyjadril, že nie je v jeho záujme búrať PKO.

Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj pozemkov pod PKO pre Henbury Development v júni 2005 za 280.947.551 Sk (9.325.750,21 eura) s tým, že 150 miliónov Sk (4.979.087,83 eura) uhradí kupec do 30 dní od podpísania kúpnej zmluvy oboma stranami a 130.947.551 Sk (4.346.662 eur) zaplatí vecným plnením - výstavbou promenády. Tú má po kolaudácii odovzdať do vlastníctva mestu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy