Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Samosprávy krvácajú. Doplatia na to obyvatelia miest a obcí
Zdielať na

Samosprávy krvácajú. Doplatia na to obyvatelia miest a obcí

BRATISLAVA/ŽIAR NAD HRONOM/ MALÝ ŠARIŠ / Samosprávy krvácajú. 108 miliónov eur zo štátneho rozpočtu bude iba malá náplasť. Legislatívna smršť ich poriadne zaťažila, predvolebné schvaľovanie zákonov sledovali s hrôzou. Populistické milióny išli práve z ich vrecka a vyzerá to tak, že ľuďom aj tak veľmi nepomôžu. Hlavné mesto, regionálne metropoly, aj malé dedinky totiž hovoria to isté. Prežijeme, no bude to na úkor vás, občanov.

Bratislava zaznamenala obrovské straty

Hlavné mesto hovorí, že kompenzácie by priniesli 5 miliónov eur, no celková diera v rozpočte tvorí 55 miliónov. Energie sú však jedna vec, no najviac uškodila lavína zákonov, ktorá sa nedávno prehnala parlamentom.

Bratislava tak zaznamenala obrovské straty. 90 ľudí už prišlo o prácu a v prípade, že sa peniaze nenájdu, hrozí oveľa viac problémov. A ich výpočet je priam hrozivý. "Menej opravených ciest, menej opravených chodníkov, pozastavenie projektov týkajúcich sa rozvoja verejných priestranstiev, regulácia výsadbe zelene, zvyšovanie niektorých poplatkov, ktoré neboli roky zvyšované v Bratislave - daň za ubytovanie, školné v základných umeleckých školách, poplatky v zariadeniach pre seniorov, vstupné na kultúrne a športové podujatia," priblížil Peter Bubla, hovorca mesta Bratislava.

Žiar nad Hronom prijíma úsporné opatrenia už od jari

Žiar nad Hronom má vyše 17 tisíc obyvateľov. Aby finančne prežili, mesto prijíma úsporné opatrenia už od jari. "Vo februári bol stav, že na účte bolo 14 tisíc, to sa ešte nikdy nestalo," uviedol Peter Antal, primátor mesta Žiar nad Hronom.

Tento rok neopravujú komunikácie, iba látajú diery na chodníkoch a cestách. Čo ich ešte drží nad vodou je výber dane z nehnuteľnosti z veľkého priemyselného parku. "Situácia je veľmi vážna, šialene rastú tie náklady," doplnil Antal.

Aj na východe Slovenska pocítili výpadky príjmov z podielových daní

"Myslím si, že najviac zraniteľné budú malé obce," uviedol Stanislav Mathia, starosta obce Malý Šariš. Verejné osvetlenie v Malom Šariši vypínať nechcú, no už v rámci šetrenia pristúpili k zníženiu intenzity. Stalo sa po tom, ako na obecný úrad prišli viac ako dvojnásobné zálohové faktúry.

Do projektov sa plánujú zapájať ale ešte s väčšou opatrnosťou ako doteraz. "Musíme tiež zvažovať, čo urobíme, do čoho sa pustíme. Ak by nám tie čísla nevychádzali, tak by sme škrtali aktivity v oblasti kultúry. Musíme siahnuť na také veci, ktoré sú najmenej bolestivé," doplnil Mathia.

Je tu ešte jeden problém - eurofondy

Každý príspevok si totiž vyžaduje spoluúčasť samosprávy. Rovnica je tak jednoduchá - ak nebudú mať peniaze, nebudú o ne žiadať. A naše, už teraz chabé, čerpanie od únie bude ešte horšie. "Mesto prežije, ale nebudeme sa môcť uchádzať o eurofondy. Tým pádom zamedzíme rozvoj na ďalších desať rokov," uviedla Ľubica Balgová, primátorka mesta Sliač. "Ak sa toto naozaj takto udeje, tak tento štát príde o oveľa viac peňazí, ako nám teraz nechce vyplatiť," doplnil Vladimír Maňka, primátor mesta Zvolen.

108 miliónov je v konečnom dôsledku málo, no zatiaľ to musí stačiť. Premiér Ódor povedal, že samosprávam po 15. auguste bude hľadať riešenie. Tie sa peňazí nechcú vzdať. "My to nenecháme iba tak. Nás tu nemôžu ťahať ako ovečky doprava, doľava a podobne," vyhlásil Jozef Božik, predseda ZMOS. Ak riešenie do polovice augusta nepríde, v hre je aj ďalšia mimoriadna schôdza. Vraj už existuje dohoda medzi samosprávami a Borisom Kollárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy