Zatiahnuté
16°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Trpíte závislosťou od nosných sprejov? Štatistiky odborníkov sú alarmujúce
Zdielať na

Trpíte závislosťou od nosných sprejov? Štatistiky odborníkov sú alarmujúce

BRATISLAVA / Maximálna doba užívania liekov nie je len konštatovanie na príbalovom letáku, ale odporúčanie, ktoré naozaj treba dodržať. Presvedčili sa o tom rodiča 12-ročného školáka. Užívanie voľnopredajného spreja do nosa dopadlo tak, že dieťa sa stalo na ňom závislé. Štatistiky odborníkov sú alarmujúce. Problémové užívanie liekov evidujú vo všetkých vekových kategóriách a každým rokom počet závislých rastie. V prípade detí ide o závislosti na liekoch na spanie, bolesť či úzkosť.

"Som si všimla syna, že stále ťahá nosom, ale nebolo to také poťahovanie, ako keď sú soplíky. Skôr také, ako keby už zlozvyk," opísala matka 12-ročmého chlapca. Jej syn býval nezvyčajne nervózny. Rodičia si mysleli, že ide o alergiu. Lenže všeobecná lekárka ich poslala na krčné. "Pani doktorka na ORL skonštatovala, že to vyzerá na závislosť od spreja do nosa, pretože sliznicu nosa mal veľmi spuchnutú, mal aj zlý tlak v ušiach," dodala matka 12-ročného chlapca.

"Telo sa dokáže veľmi efektívne tomu prispôsobiť a teda časom účinnosť týchto liekov klesá. Telo si ich pýta stále viac a viac, človek sa dostal do takého bludného kruhu kvapkania týchto kvapiek," vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory, Ondrej Sukeľ. Neznamená to, že takéto lieky nie sú bezpečné, no dôležité je pri nich neprekračovať povolenú dĺžku užívania. Ak problémy ani po týždni neustúpia, treba vyhľadať lekára, či nie je potrebná iná liečba. "Dá sa závislosť vybudovať v priebehu pár dní. Mal som pacienta, ktorý mi povedal, že to užíva 7 rokov a nie je závislý," uviedol Sukeľ.

S pomocou odborníčky sa malý pacient závislosti postupne zbavuje

"Je určite potrebné vyhľadať odbornú pomoc, pretože iba morská soľ to nespraví. Dostali sme sprej, ktorý obsahuje kortikoidy na lekársky predpis. O to hroznejšie pre to dieťa, lebo on má pocit, že má stále upchatý nos, vyfúknuť sa to nedá a jediné, čo pomáha, je sprej do nosa," uviedla matka chlapca. Odborníci sa u detí najviac stretávajú so závislosťami na liekoch, bežne dostupných v domácnosti, ako na spanie, bolesť či úzkosti. Alarmujúce je, že u všetkých vekových kategórií počet závislých každoročne pribúda. "Predpokladáme tento trend aj v budúcnosti, čo súvisí aj s vyššou prevalenciou psychických porúch v populácii a teda aj s vyššou mierou predpisovania liekov," vyjadrila sa Denisa Šoltésová, riaditeľka neziskovej organizácie Trojlístok. 

Prezident lekárnikov vysvetľuje, že ak si pacient závislosti neuvedomí včas, môže dokonca dôjsť k poškodeniu zdravia. Dokazujú to príklady z praxe. "Lebo tým, že dochádza k neustálemu zúženiu ciev, znižuje sa jej čistiaca funkcia, môže dochádzať až k nekróze a sú popísané perforácie nosovej prepážky pri dlhodobom užívaní nosových kvapiek," dodal Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy