Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ničivá búrka na východe Slovenska: Vietor strhol strechu obecného úradu
Zdielať na

Ničivá búrka na východe Slovenska: Vietor strhol strechu obecného úradu

ZÁBUDSKÉ DLHÉ / V súvislosti so silnými búrkami zasahovali hasiči v noci na sobotu 5. júla a zrána na viacerých miestach v Košickom a Prešovskom kraji. Odstraňovali najmä popadané stromy a konáre z komunikácií. V obci Zbudské Dlhé v okrese Humenné vietor strhol strechu na budove obecného úradu.

Na mieste pomáhali hasiči s technikou. "Treba strechu strhnúť, lebo to visí. Je to obrovská plocha, treba to dať dole. Čo ostane, treba pozhadzovať, vyčistiť. Zháňam plasty a celty na zakrytie," opísal starosta František Kopej. Škody sú aj vo vnútri budovy úradu následkom vody, ktorá dnu napršala. Celý obecný úrad vrátane svadobnej sály zatopilo. Zasvietiť svetlá by mohlo byť fatálne, všetci používali iba baterky. "Pozapaľoval som svetlá, ale prišli hasiči a povypínali všetko a hovoria – preč z budovy," povedal starosta.

Príslušníci kvôli bezpečnosti vypli elektrinu v celej obci. Ráno sa humenskí hasiči na miesto vrátili už aj s vysokozdvižnou plošinou a odstraňovali tie časti strechy, ktoré predstavovali nebezpečenstvo. Starostovi obce sa síce podarilo zohnať fóliu na zakrytie budovy, no nemá ju tam kto pripevniť. "Hasiči odchádzajú preč, oni to nebudú rozťahovať a ja na to nemám ani techniku, ani ľudí, schopných a ochotných, ktorí by išli hore. To sú ľudia z dediny, neškolení."  Starosta obce odhaduje škody predbežne na minimálne 80 tisíc eur. 

Strecha odletela aj v inej obci

Provizórne zakrytý dom bude mať aj rodina z Hankoviec. V obci boli obyvatelia na nohách takmer do druhej v noci. "Tu pred obecným úradom vyvrátilo 3 stromy, vyvrátilo ich aj s koreňmi. Strom spadol na materskú školu aj na terasu kaviarne," uviedla starostka Hankoviec Ľudmila Veľasová. Búrka spôsobila aj meškanie vlakov, strom spadol aj rovno do koľajiska. Ničivá búrka poškodila aj hroby na miestnom cintoríne.

Aktuálnu situáciu sledovala reportérka Katarína Kleknerová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy