Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Zadlženosť Slovákov rastie. Najviac sú zadlžené nízkopríjmové mladé rodiny s deťmi
Zdielať na

Zadlženosť Slovákov rastie. Najviac sú zadlžené nízkopríjmové mladé rodiny s deťmi

BRATISLAVA / Vplyv inflácie má čoraz negatívnejší dosah na životnú úroveň Slovákov. Časť ľudí si už nemôže nakúpiť ani základné potreby a čoraz viac ich má na krku aj nejaký dlh či omeškanie platby. Ide o bežné účty za telefón, poistenie alebo dokonca účty za bývanie. Najviac zadlžené sú nízkopríjmové mladé rodiny s deťmi. Čím dlhšie však svoje dlhy neplatíte, tým sa pre vás stávajú drahšie. A môžete sa ocitnúť na súde a v exekúcii.

"Iba jedna tretina opýtaných Slovákov nemá skúsenosť so zadlžením alebo dlhom. Až dve tretiny skúsenosť s úverom alebo dlhom majú," uviedol člen výkonného manažmentu EO KSI Peter Čanda.

Prieskum agentúra zrealizovala na vzorke 1 000 dospelých respondentov. Ak sa na to pozrieme z vekového hľadiska, najzadlženejšou skupinou sú ľudia vo veku od 34 do 39 rokov. Podľa agentúry najťažšie svoje záväzky splácajú obyvatelia v Trnavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Naopak, najpriaznivejšia situácia je v Bratislavskom kraji.

Viacerí ľudia na severovýchode Slovenska sú už teraz poriadne zadlžení a hovoria, že o pár rokov to bude ešte horšie. "Poznáme mladé páry, ktoré majú pôžičky, majú úvery a neviem, či to budú brať tak pozitívne o 2 – 3 roky," povedal obyvateľ Humenného. "Majú, ale je to podľa mňa pre nich ťažké splácať v dnešnej dobe, lebo už aj potraviny išli hore a všetko okolo toho," dodala Humenčanka.

"Prvé čo prestanú platiť, sú mobilní operátori a poisťovne," informoval Peter Čanda. "Finančnú situáciu nepriaznivo ovplyvní aj zvýšenie splátok v čase refixácie úrokovej sadzby. Ťažkosti to môže predstavovať najmä pre ľudí, ktorým splátky už pri nízkej úrokovej sadzbe tvorili veľkú časť príjmu," uviedla v stanovisku NBS.

V uliciach Humenného sme sa rozprávali s viacerými mladými rodinami. Ak chcú mať istý štandard, jeden z členov musí ísť pracovať do zahraničia. "Tu v Humennom určite nevyžijete, tu nemáte šancu, tu vám ani úver nedajú. Keď ja zarábam 800 eur, manželka zarába 800 eur a chcem byt za 120-tisíc? Nedajú nám úver," povedal Humenčan. Existuje však niečo, na čo by si nikdy úver nevzali. "Určite by som si nikdy nevzala úver na dovolenku, lebo bez toho sa dá prežiť a radšej počkám na lepšiu situáciu." 

"Vnímame niektoré úvery ako nevyhnutné na život, čo môže byť ako tá hypotéka, alebo keď sa pokazí nejaký spotrebič. Na druhej strane to môžu byť úvery, ktoré nevyhnutné nie sú, ako dovolenky, financovanie luxusného života," dodal Čanda. Odborníci nám radia, že by sme si mali tvoriť akúsi finančnú rezervu. Ideálne šesťmesačnú svojho platu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy