Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vďaka operáciám bude tínedžerka nižšieho vzrastu o pár centimetrov dlhšia
Zdielať na

Vďaka operáciám bude tínedžerka nižšieho vzrastu o pár centimetrov dlhšia

ŽILINA / 17-ročná Dominika patrí medzi ľudí nižšieho vzrastu, meria 132 centimetrov. No vďaka unikátnej sérii operácií v žilinskej nemocnici môže byť aj o 14 centimetrov vyššia. Sama vraví, že je to pre ňu priam zázrak. Veď ju čaká lepší život a, čo je nesmierne dôležité – uľaví sa jej aj od určitých bolestí.

Sympatická tínedžerka už má za sebou dve operácie, vďaka ktorým bude mať výrazne dlhšie nohy. "Určite je to zázrak," povedala Dominika Pastierová, pacientka detskej ortopédie. "Tak jej tlačilo na kolienka ako aj na bedrá, a tým že sa predĺžia tie kosti sa zároveň aj vyrovnajú," priblížila Emília Pastierová, mama Dominiky. "Achondropia je to vrodená porucha rastu kostí, dieťa má malý vzrast," Juraj Popluhár, primár detskej ortopédie. "Aktuálne 132 cm, nám sa zastavil rast v 13-tich rokoch," dodala mama Dominiky.

Operačný tím detskej ortopédie do jej stehenných kostí vsunul špeciálne zariadenie. "My sme aplikovali dieťaťu do stehnovej kosti vnútrodreňový fixátor, ktorý má v sebe magnet," doplnil Popluhár. Práve v tomto prerušenom mieste sa dve časti kosti najprv od seba oddialia, aby sa potom postupne zrástli opäť do jedného celku. "Obidve kosti sa budú predlžovať o 8 cm fixátor to umožňuje," dodal Popluhár.

A to systémom o 1 mm denne pomocou prístroja, ktorý Dominikina mama či otec priložia na presne označené miesto. "Necháme to zhojiť a pristúpime k predkoleniam rovnakým spôsobom," objasnil Popluhár. Po operáciách predkolení môže byť budúca kaderníčka ešte o ďalších 6 cm vyššia. "Aj v škole sedenie keď sedí na stoličke, tým, že má krátke nohy jej visia," poznamenala mama pacientky. "Aj v tom kaderníctve sa mi bude lepšie pracovať so zákazníkmi, keď idem s mamou do obchodu, lepšie dočiahnem, aj s oblečením lepšie bude a celkovo to bude tak lepšie," dodala na záver Dominika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy