Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Liečbu si musí hradiť sama. Liek na jej typ rakoviny nie je v kategorizačnom zozname
Zdielať na

Liečbu si musí hradiť sama. Liek na jej typ rakoviny nie je v kategorizačnom zozname

BRATISLAVA / Novelou zákona sa počet preplácaných moderných onkologických liekov na Slovensku zvýšil. V porovnaní s väčšinou európskych krajín ich však stále máme málo. Svoje o tom vedia aj onkologickí pacienti Katarína a Martin. Ich druhy rakoviny nie sú v kategorizačnom zozname, takže si celú nákladnú liečbu musia hradiť sami.

Aby si liek mohla hradiť, predala byt

Katarína má 36 rokov a malú 2,5-ročnú dcérku. V apríli si našla hrčku na prsníku a následne jej na vyšetrení zistili zhubný agresívny nádor, na ktorý sa začala liečiť chemoterapiou. Lekár upriamil jej pozornosť na nákladnú imunoliečbu. "Dokopy to vychádzalo na 32 tisíc eur. Doma sme sa museli rozhodnúť, či to podstúpime alebo nie, nakoľko nejde o malý obnos peňazí," priblížila Katarína Benka, onkologická pacientka.

Imunoliečba jej pomohla a čaká na operáciu. Podala si žiadosť na preplatenie liečby, no neúspešne. Poisťovňa jej žiadosť niekoľkokrát zamietla so slovami, že dosiahla limit na preplácanie liekov na výnimku. "Liečba má preukázateľný efekt a benefit, karcinóm je v regresii. Jedná sa o mladú perspektívnu ženu a matku malého dieťaťa," uviedla Lucia Bajzová, právnička zastupujúca práva onkologických pacientov. "Mne by veľmi pomohlo, keby poisťovňa bola ochotná pristúpiť aspoň na čiastočne preplatenie liečby, či už predoperačnej alebo pooperačnej. Každá pomoc je vítaná," doplnila Katarína.

Minulý rok vstúpila do platnosti novela, ktorá zlepšila dostupnosť liekov a ich preplácanie

Minulý rok vstúpila do platnosti novela zákona 363, ktorá zlepšila dostupnosť liekov a ich preplácanie na Slovensku. "Cieľ liekovej reformy z leta 2022 bol, aby lieky hradené vo výnimkovom režime postupne prechádzali do kategorizácie, čo sa aj deje," informovala Michaela Lovásová, hovorkyňa Ministerstva financií Slovenskej republiky.

Kým pred zavedením novely 363 bola na Slovensku preplácaná len pätina indikácií, medziročne sa ich počet zvýšil o vyše 7 percent. "Výdavky na výnimkové lieky klesajú, pretože postupne prechádzajú do kategorizácie, ale celková dostupnosť liekov sa zvyšuje," priblížila Lovásová. "Navýšenie rozpočtu na lieky a dietetické potraviny je momentálne predmetom rokovaní s Ministerstvom financií pri príprave rozpočtu na rok 2024," informovala Petra Lániková,  hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Kategorizácia prebieha pomaly a stále za väčšinou Európy zaostávame

V rokoch 2018 až 2021 bola situácia ešte horšia. Kým z dostupných 168 moderných liekov v EÚ ich Česko preplácalo 99, na Slovensku to bolo iba 26. Dokonca aj také Bulharsko ich preplácalo vyše dvojnásobok a doteraz je pred nami. "Otázkou je, či na nich máme financie a všetci vieme, že poisťovne už dnes avizujú, že na nich peniaze nie sú," uviedla Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. "Úhradu liekov na výnimku má plne v kompetencii zdravotná poisťovňa a pokiaľ rozhodne o neschválení výnimky, pacient nemá zo zákona nárok na úhradu liečby na výnimku," doplnila Lániková.

Poisťovne preplácajú veľkú väčšinu liekov na výnimku, no pani Kataríne v júni povedali, že dosiahli limit možný na preplácanie. "VšZP je toho názoru, že ak sa liečba určitým liekom stáva štandardnou či jedinou terapeutickou alternatívou, liek by mal byť kategorizovaný a dostupný pre každého pacienta, ktorý spĺňa indikačné kritériá," uviedla vo svojom stanovisku Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Martin už 3 roky bojuje s rakovinou hrubého čreva

Keďže imunologický liek, ktorý užíva od decembra, je preplácaný len pri dvoch typoch rakoviny, celú liečbu si hradí zo zbierky od ľudí. Poisťovňa mu navrhla alternatívnu liečbu. "Keďže by mi nezaberala, čo vieme z predchádzajúcich liečení, a stojí toľko isto, tak je pre mňa nepochopiteľné, prečo Keytruda nie je preplácaná, nie je dostupná aj pre tento typ rakoviny," priblížil Martin Michálek, onkologický pacient. 

Tento rok pribudlo 36 liekov na výnimku do kategorizácie v 47 indikáciách. Kým sa priblížime zvyšku Európy, ešte to nejakú dobu potrvá. A čas je to, čoho majú onkologickí pacienti málo. "Nevzdávať sa, skúšať a stále si pýtať to, na čo mám právo a nárok. Ak je tu liek, ktorý mi môže pomôcť a ide o môj život, tak sa toho lieku domáhať," uzavrela Kováčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy