Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Zlepšila sa u nás úroveň gastra podľa šéfkuchára Daniela Tilingera?
Zdielať na

Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Zlepšila sa u nás úroveň gastra podľa šéfkuchára Daniela Tilingera?

BRATISLAVA / Slovensko je jedinou krajinou strednej Európy, ktorá nespolupracuje s Michelin Guide. Pritom by to vraj pomohlo nielen vybraným reštauráciám, ale aj propagácii celej krajiny, jej kultúre i tradíciám. Podnikatelia preto spísali petíciu. O tom, v akom štádiu sa momentálne nachádza a či je možné, že sa raz aj my zaradíme medzi ostatné krajiny sme sa rozprávali so šéfkuchárom Danielom Tilingerom.

Daniel, ty si pracoval v Londýne v michelinských reštauráciách, napríklad u šéfkuchára Gordona Ramsayho. Čo si sa tam musel naučiť inak, ako v obyčajnej reštaurácii.

Je to určite disciplína, systematickosť práce, a zároveň aj kreativita. Tá kreativita sa dá rozvinúť. Nedá sa naučiť, ale je to nástroj, ktorý vás posunie ďalej.

Je proces v rámci reštauračného biznisu lepší? Ako sme sa pohli za 10 rokov?

Myslím si, že áno. Ja to stále porovnávam s rokom 2009 a 2012, kedy som odišiel zo Slovenska. Je to obrovský posun. Je tu viac reštaurácií, ktoré sú na vysokom leveli, ktoré majú dobrý pomer cena-kvalita. 

My vieme, čo to prinieslo tebe, ale čo by vstup do Michelin Guide priniesol nám ako Slovensku? 

Ja si myslím, že obrovský prevrat. To ocenenie je niečo špeciálne v našom odvetví. Prinieslo by to viac turistov, lepšiu ekonomiku, zlepšenie pracovného aj podnikateľského prostredia v rámci gastra. Samozrejme by to zlepšilo kreativitu, čo by prinieslo viac profesionálnych kuchárov. 

V akom stave je momentálne petícia?

Aktuálne bola odoslaná na ministerstvo dopravy a máme odpoveď, že sa tým zaoberajú.  

Zvyšok rozhovoru si môžete pozrieť tu:

Prečítajte, čo si o situácii v gastre myslí šéfkuchár Lukáš Hesko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy