Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Akcia Rozuzlenie pokračuje výsluchom bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského
Zdielať na

Akcia Rozuzlenie pokračuje výsluchom bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského

ŽILINA / V minulosti sa vystriedali v kresle riaditeľa SIS a teraz sa jeden po druhom posadili pred vyšetrovateľov. Po Michalovi Aláčovi sa do rúk polície vydal Vladimír Pčolinský. Riaditeľ i exriaditeľ SIS sú obvinení z účasti v zločineckej skupine, vedenej Petrom Koščom, teda "Pánom X". Údajne sa podieľali na snahe zastaviť a skompromitovať vyšetrovanie veľkých káuz.

Krátko pred pol desiatou hodinou prišiel na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) v Žiline bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Novinárom povedal, že je pripravený na všetko, ale k obvineniu sa zatiaľ vyjadriť nevedel. "Zatiaľ nehovorím nič, pretože mi nebolo doručené. To znamená, že až teraz sa s ním oboznámim a až potom sa budem vedieť vyjadriť," uviedol Pčolinský.

Bývalý šéf SIS prišiel na výsluch vyzbrojený dávkou šibeničného humoru. "Ja už takmer ako recidivista idem sem s tým, že takéto niečo môže byť, takže som na to pripravený. Zobral som si lieky, nemám opasok, nemám topánky so šnúrkami, mám preukaz poistenca a občiansky preukaz," uviedol so smiechom Pčolinský. Podotkol ale, že do väzenia sa nechystá.

​Pčolinského obvinili v rámci akcie "Rozuzlenie" spolu s aktuálnym riaditeľom Michalom Aláčom a šéfom NBÚ Romanom Konečným. Na čele skupiny mal stáť Peter Košč, prezývaný "Pán X". Marián Bošanský, právny zástupca Pčolinského, očakáva, že výsluch vnesie svetlo do prípadu. Nepredpokladá, že by niekto dal súhlas so vzatím jeho klientov do väzby.

V rukách vyšetrovateľov zostáva okrem bývalého aj súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč. Jeho výsluch trval do jednej v noci. Policajti si ho zatiaľ nechali u seba z obáv pred ovplyvňovaním svedkov.

Čaká sa či po ukončení výsluchov padne návrh na väzbu. "Neviem si predstaviť, že by taký súhlas niekto dal. Ja si toho času neviem predstaviť, že by niekto dal vo vzťahu k nášmu klientovi vôbec dôvodnosť akéhokoľvek takéhoto obvinenia," uviedol Marián Bošanský, právny zástupca Michala Aláča a Vladimíra Pčolinského.

Oboch nominantov hnutia Sme rodina zastupuje rovnaký advokát, oboch ich vinia z účasti v rovnakej zločineckej skupine. Za cieľ si mala dať marenie vyšetrovania, diskreditáciu vyšetrovateľov nazývaných Čurilovci a navodzovanie dojmu, že sa manipulujú svedkovia.

Dvojica šéfov SIS sa na tom mala podieľať vytvorením tajnej správy, ktorú svojho času v parlamente prečítal poslancom Boris Kollár, a ktorá mala slúžiť ako podklad na úder zo strany inšpekčného tímu Oblúk, po ktorom skončili spomínaní Čurilovci v putách. "Je pre mňa nepredstaviteľné, aby nejaká zločinecká skupina mohla existovať v čase, kedy je pán Pčolinský vo väzbe, kedy pán Aláč nepozná hlavu tejto zločineckej skupiny a nikdy s ňou nebol v kontakte," uviedol Bošanský.

​Po exšéfovi SIS čaká výsluch aj riaditeľa NBÚ Romana Konečného. Ďalší exčlen SIS Martin Ciriak už má výsluch za sebou a zostáva údajný šéf skupiny Peter Košč a expolicajt Ján Káľavský. Obaja sú na úteku a tam sa zoznam obvinených končí.

Vraj sa však ešte bude rozširovať, nazdáva sa Robert Fico, ktorý sa opäť spolu s kolegami pustil do verejnej obhajoby obvinených. "Toto je normálny prevrat v bezpečnostných zložkách. Ten útok na Žilinku nepochybne príde," uviedol Robert Fico, predseda strany Smer-SD.

Michal Aláč zostáva aj po sobote riaditeľom SIS, a to napriek tomu, že pribúdajú výzvy na jeho odchod, najnovšie zo strany Progresívneho Slovenska. Riaditeľ tajných sa však sám odísť nechystá a vláda návrh na jeho odvolanie stále nedala. Kým podnikne ďalšie kroky, Ľudovít Ódor si chce počkať na to, ako sa k obvineniu postaví prokuratúra a súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy