Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Tohtoročná úroda pšenice je veľmi dobrá. Poľnohospodárov ale neteší jej slabšia kvalita
Zdielať na

Tohtoročná úroda pšenice je veľmi dobrá. Poľnohospodárov ale neteší jej slabšia kvalita

BRATISLAVA / Tohtoročná úroda pšenice je exkluzívna, no o kvalite sa to vraj povedať nedá. Mlynári tvrdia, že kvalitnej pšenice sa urodilo oveľa menej ako vlani. Obilie, ktoré nespĺňa potrebné parametre pre potravinárske účely, poslúži na krmivo pre zvieratá. Pekári sú však už rozhodnutí. Ak úroda nepostačí, plánujú pšenicu nakupovať v zahraničí.

Družstevný mlyn v Sokolciach obilie na múku nemusí kupovať. "Vlani sme mali 70 percent potravinárskej pšenice, teraz máme 55 až 60 percent, takže o 10 až 15 percent máme nižší podiel," informoval Mikuláš Balogh, hlavný agronóm PD Sokolce.

"Budú aj takí poľnohospodári, kde tá úroda, nielen v rámci množstva ale aj kvality bude výrazne nižšia," uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. "Napriek výborným výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna úroveň potravinárskej pšenice bola zožatá v menších objemoch ako v minulosti," doplnil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Na to, aby mohla byť pšenica spracovaná v potravinárskom priemysle, napríklad na múku, alebo aby bola vhodná pre odberateľov, ktorí vyrábajú zmes pre pekárov, cukrárov a cestovinárov, musí spĺňať parametre kvality. "Napríklad sa posudzuje spádové číslo alebo rôzne dusíkaté látky, obsah lepku," priblížila Holeciová.

Podľa šéfa pekárov Milana Lapšanského dopytujú domáce mlyny predovšetkým slovenskú potravinársku pšenicu najvyššej kvality. O ukrajinskú záujem nemajú. "Ak teda bude nevyhnutné, najvyššiu triedu pšenice budeme dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä však v Maďarsku, kde jej majú dostatok," uviedol Lapšanský.

V Sokolciach s kvalitou nemajú problém, potravinársku pšenicu majú zdravú a parametrovo dobrú, aj na predaj. "Máme pre vlastný mlyn prémiové obilie, tak normálny sedliak pre seba si nechá to najlepšie," uviedol Balogh. "Ja si myslím, že mlynári dokážu nakúpiť dostatočné množstvo tej pšenice, ktorú potrebujú na mletie," doplnil Peter Močko, riaditeľ Mlyn Pohronský Ruskov, a.s.

Pri úrode 2 milióny ton pšenice by 450 tisíc ton v rôznorodej skladbe malo vykryť potreby tunajších mlynárov. "Pevne verím, že sa dohodneme na akceptovateľnej cene s pestovateľmi a nakoniec nebudeme musieť dovážať," uviedol Močko. "Ani nie tí pekári majú problém s tou kvalitou, ale tí obchodníci, ktorí asi nakúpili niekde inde pšenicu, slabšiu, so slabšou kvalitou," doplnil Balogh.

V prípade, že by sme nakupovali pšenicu v zahraničí - za pečivo, chlieb či múku by sme nemali platiť viac. "Múka nezohráva rozhodujúcu úlohu v rámci cenotvorby. Položka, ktorá nám ovplyvňuje napríklad to, za koľko naši pekári predávajú odberateľom, je cena ľudskej práce," uzavrela Holeciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy