Zatiahnuté
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Banská voda, slnko, štiepka a plyn. Toto všetko ako alternatíva vykurovania na Hornej Nitre
Zdielať na

Banská voda, slnko, štiepka a plyn. Toto všetko ako alternatíva vykurovania na Hornej Nitre

PRIEVIDZA / Budú mať ľudia na Hornej Nitre teplo v bytoch aj po Novom roku? Túto otázku si kladú mnohí domáci. Koncom roka sa tam končí nielen ťažba uhlia, ale aj výroba tepla v nováckej elektrárni. Tá teplom zásobovala viac ako 40-tisíc ľudí. Neďaleko už vyrastajú nové kotolne a o pár týždňov by malo byť všetko hotové.

Banská voda, slnko, štiepka a plyn. Toto všetko by mali od Nového roka používať na vykurovanie domácností. Celé desaťročia im teplo, ktoré vznikalo spaľovaním uhlia dodávala novácka elektráreň. Ťažba ale končí a s ňou aj výroba tepla. Na Hornej Nitre museli hľadať alternatívu – nové kotolne.

"My budeme musieť nahradiť vykurovanie regiónu. To bude cez 40 000 obyvateľov," reagoval predseda predstavenstva PTH Prievidza Rastislav Januščák. "Sme pripravení a všetko zvládneme," doplnila primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková. Práce na výstavbe kotolní finišujú. Do konca roka by malo byť všetkom hotové. "Nováky budú vykurované obnoviteľnými zdrojmi. Okrem štiepky aj banská voda," vysvetlil Rastislav Januščák. Z bane Cígeľ budú teplom zásobovať Prievidzu. 60 % budú tvoriť obnoviteľné zdroje energie. "Pri takom obrovskom odbere ako je v Prievidzi musíme doplniť plynom. Solárny park pre výrobu teplej vody a bude využívaná teplá voda," doplnil Rastislav Januščák. Projekt centrálneho vykurovania bude stáť takmer 20 miliónov eur. Na Hornej Nitre tvrdia, že do konca roka všetko stihnú. "Ambícia je jasná. Lacnejšia cena ako je teraz od elektrární," uzavrela primátorka Katarína Macháčková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy