Oblačno
18°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Správny súd v B. Bystrici trpí nedostatkom zamestnancov. Premiér rokoval s ministerkou spravodlivosti
Zdielať na

Správny súd v B. Bystrici trpí nedostatkom zamestnancov. Premiér rokoval s ministerkou spravodlivosti

BANSKÁ BYSTRICA / Premiér Ľudovít Ódor spolu s ministerkou spravodlivosti Janou Dubovcovou rokoval so zamestnancami Správneho súdu v Banskej Bystrici. Ten je jedným z troch, ktoré na Slovensku začali fungovať v júni tohto roku. Aktuálne zápasia s nedostatkom zamestnancov. Banskobystrický správny súd má zatiaľ 14 z potrebných 23 sudcov.

Vznik Správneho súdu priniesla reforma súdnej mapy, okrem Košíc a Bratislavy tretí funguje od začiatku júna aj v Banskej Bystrici"Venuje sa právam občanov voči štátnej správe," uviedol Peter Molčan, predseda Správneho súdu v Banskej Bystrici.

"Zámerom je zefektívnenie procesov, kým klasický súd rieši veci medzi občanmi, správny súd rieši medzi občanom a štátom," objasnil Ľudovít Ódor, premiér SR. Aj napriek tomu, že správny súd funguje už dva mesiace, nateraz stále nie sú obsadené všetky sudcovské stoličky. "Potrebujeme 23, ale je nás 14," dodal Molčan.

Na bratislavskom správnom súde chýba sudcov ešte o čosi viac, potrebujú obsadiť ešte 20 miest. "Myslím, že tu to bude lepšie ako v Bratislave, lebo tu je ťažšie nájsť zamestnanie," priblížila Jana Dubovcová, ministerka spravodlivosti SR.

Menej sudcov ale znamená aj menej vybavenej agendy. "V tejto fáze menej vecí a trvá to dlhšie," doplnil Molčan. Veria, že pozície obsadia do konca budúceho roka. "Do dvoch rokov verím, že všetko pôjde ako má," dodala na záver Dubovcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy