Skoro jasno
19°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Miliónová výzva na výstavbu elektronabíjačiek. Budeme ich využívať?
Zdielať na

Miliónová výzva na výstavbu elektronabíjačiek. Budeme ich využívať?

BRATISLAVA / Na Slovensku čoskoro pribudnú nové nabíjačky pre vozidlá s elektrickým pohonom. Cestu k bezemisnej doprave podporilo ministerstvo hospodárstva, ktoré na výzvu pre podnikateľov vyčlenilo 6 miliónov eur. Problémom zostáva nízky záujem o elektromobily.

Ministerstvo hospodárstva pripravilo výzvu na budovanie nabíjacích staníc. Celkovo by ich malo vzniknúť asi 1 100. Peniaze na výstavbu nových staníc môžu získať firmy a podnikatelia, napríklad majitelia reštaurácií či hotelov. "Na pozemkoch firiem, ale aby boli dostupné aj pre širokú verejnosť," vysvetlil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec.

Pri cestách tak vzniknú dva typy nabíjacích bodov. Odborník vysvetľuje rozdiel. "Bežné nabíjanie na ulici na normálnej AC nabíjačke trvá asi 4 hodiny. Iný segment je rýchlonabíjačka - tu vás nabíjačka nabije do hodiny," povedal riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský. Majitelia elektromobilov rozvoj infraštruktúry nabíjacích staníc vítajú. Zároveň dodávajú, že ich počet nateraz stačí, celkovo ich je asi 1 700. "Slovensko v rámci aj Európskej únie je na tom veľmi dobre čo sa týka staníc a ak to porovnáme s počtom elektromobilov, ktoré fungujú na Slovenských cestách," uviedol odborník na elektromobilitu Michal Chabada. Síce v prvom polroku sa začalo ich predaju dariť, na slovenských cestách jazdí dnes asi len 9 000 elektromobilov. "Slovensko je na chvoste nielen čo sa týka elektromobilov na cestách. Potrebujeme pridať aj vo výstavbe nabíjacích staníc," priznal riaditeľ Križanský. Problémom ale nie je len ich vyššia cena. Vodičom chýbajú aj ultra-rýchle nabíjacie stanice na diaľnici. Vďaka nim by šoféri zvládli aj stovky kilometrov dlhú trasu. Tie v aktuálnej výzve ale zahrnuté nie sú. Prvé kolo výzvy bude vyhodnotené koncom septembra a prvé stanice by mali byť hotové už koncom tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy