Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Je ťažké vyhovieť všetkým, najmä v gastronómii, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza
Zdielať na

Boj o Michelinské hviezdy na Slovensku: Je ťažké vyhovieť všetkým, najmä v gastronómii, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza

BRATISLAVA / Naša krajina síce zatiaľ nepatrí na mapu Michelin guide, no kompetentní v tejto oblasti robia maximum preto, aby sa situácia zmenila. Vznikla preto aj petícia, ktorou iniciátori objasňujú význam a benefity, ktoré by z toho naša krajina vyťažila. O tom, že naša krajina má šikovných kuchárov a gastro hodné Michelina sme sa rozprávali so šéfkuchárom reštaurácie Gašperov mlyn, ktorý sa stal minulý rok víťazom kategórie Kuchár roka v prestížnom ocenení Gurman Award - s Jozefom Brezom.

​Prečo potrebujeme, aby bolo Slovensko na michelinskej mape? 

Myslím si, že za posledné roky spravila slovenská gastronómia veľký krok, ale Michelin by bol nástroj, ktorý by to celé mohol potiahnuť ešte vyššie a rýchlejším tempom. 

Ide o to na najprestížnejšie ocenenie v kuchárskom priemysle? Sníva o tom každý šéfkuchár?

Určite sú šéfkuchári, ktorých celoživotný sen je dostať hviezdičku alebo aspoň dostať sa do tohto bedekra, ale nemusí to byť snom všetkých. Myslím si, že je lepšie začať pri nižších cieľoch, a potom očakávať, čo sa bude diať. 

Vašim snom to je?

Nie, nikdy to nebol môj sen. Ale samozrejme, ak niečo má prísť, tak to s radosťou prijmem. Samozrejme, nestojím za tým iba ja, ale celý tím, ktorý pracuje na tom, aby bola reštaurácia zážitkom pre mnohých hostí. 

Aby sme si trošku priblížili aj vašu reštauráciu, ako to u vás funguje? Stačí prísť a vypýtať si stôl? 

Aj to je systém, ktorý nie je úplne bežný pre michelinské reštaurácie. Keďže reštaurácia Gašperov mlyn sídli v dedinke Batizovce pod Tatrami na slepej ulici,  nebolo by vhodné čakať pri okne či nejaký okoloidúci príde. Preto sme pri zakladaní reštaurácie zaviedli rezervačný systém. Ak sa k nám chce prísť niekto najesť, musí sa rezervovať minimálne deň vopred.

Druhú časť rozhovoru si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy