Zatiahnuté
Bratislava
Klement
23.11.2024
Diétne stravovanie v školských jedálňach? Zaviesť ho nie je vôbec jednoduché
Zdielať na

Diétne stravovanie v školských jedálňach? Zaviesť ho nie je vôbec jednoduché

BRATISLAVA / V posledných rokoch má čoraz viac detí tráviace ťažkosti. Preto nápad zaviesť v školských jedálňach diétne stravovanie znie rozumne. Problémom je, že väčšina jedální nemá kapacitné, technologické ani personálne kapacity, aby mohli tento nápad zrealizovať.

V školských jedálňach môžu od septembra pripravovať okrem bežných jedál aj tri druhy tých diétnych. Nápad je to rozumný a opodstatnený, no vo väčšine jedální je táto realizácia nemožná. "Ak sa na zariadení varí diétne jedlo, je treba prijať buď diétneho kuchára alebo diétnu sestru, ktorá by zodpovedala za navarené jedlo," priblížila vedúca jedálne.

Vedúca jedálne s vyše 40-ročnými skúsenosťami hovorí, že v školských jedálňach pracujú vo veľkej miere dôchodkyne a ženy nad 50 rokov. Mladých táto práca neláka. "Mladí ľudia, ktorí prídu, zostanú v práci maximálne rok, pretože tá práca je namáhavá a platové ohodnotenie je slabé," opísala vedúca jedálne.

​Personálne problémy sa týkajú najmä Bratislavy a veľkých krajských miest. Ďalším problémom je, že mnohé jedálne sú nevyhovujúce po technologickej stránke. Nemajú ani len konvektomaty, teda veľké teplovzdušné rúry. "V porovnaní so školskými jedálňami v Českej republike sme neporovnateľne na nižšej úrovni," uviedla vedúca jedálne.

Problémy s technikou zažívajú aj na dedinách. "Viem o tom, že existujú kuchyne, kde sa ešte dokonca varí na šporákoch na tuhé palivo," doplnila. "Školské jedálne majú od nového školského roka možnosť, a nie povinnosť, pripravovať aj diétne jedlá, keďže doteraz to možné nebolo. Zároveň ministerstvo školstva ponúka školám potrebnú metodickú pomoc, ak škola bude mať na to podmienky, záujemcov a zriaďovateľ rozhodne o poskytovaní diétneho stravovania," uviedlo vo svojom stanovisku Ministerstvao školstva, vedy, výskumu a športu SR.

TV JOJ

​Dotácia na jeden diétny obed sa posudzuje podľa finančných pásem. Pre materské školy sa pohybuje od 1,2 € až po 1,6 €. Rastie podľa veku stravníkov a pre stredoškolské obedy začína od 2 €. "Pri šetriacej diéte volíme ľahko stráviteľné druhy potravín. Jedlá iba mierne dochutíme soľou a jemnými koreninami ako sú najemno nasekané vňate," priblížila dietologička Radoslava Kabaňová.

Ďalšie ponúkané diéty tvoria diabetická a bezlepková. Väčšina škôl však ostane len pri svojej klasickej ponuke. "Ja preto osobne odporúčam si jedlo v týchto prípadoch pripravovať doma a nosiť si ho so sebou," uviedla Kabaňová. V mnohých jedálňach sa vlastné jedlo dá uskladniť v chladničkách a následne zohriať v mikrovlnkách za minimálny režijný poplatok.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy