Jasno
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Kúpili kontajner na biologicky rozložiteľný odpad. Pre byrokraciu sa naň môžu ale iba pozerať
Zdielať na

Kúpili kontajner na biologicky rozložiteľný odpad. Pre byrokraciu sa naň môžu ale iba pozerať

HUMENNÉ / Už dva roky majú samosprávy na Slovensku povinnosť zabezpečiť zber biologicky rozložiteľného odpadu. Treba však myslieť aj na jeho spracovanie. Napríklad v Humennom na tento účel kúpili špeciálny kontajner, ktorý kuchynský odpad premení na substrát. Už mesiace sa však naň len bezmocne pozerajú. Uvedenie do prevádzky totiž sprevádza nekonečná byrokracia.

​Treba napríklad posúdiť aj to, či sa spracovaním kuchynského odpadu neohrozia kúpeľné a liečivé pramene. Ani najstarší Humenčania si pritom kúpele v meste nepamätajú. "Dva mesiace čakali Technické služby na stanoviská štátnych orgánov týkajúce sa zákona o vodách, zákona o minerálnych vodách a prameňoch, zákona o liečebných kúpeľoch, zákona o ochrane pred povodňami," priblížil Marián Škuba, tlačový referát mesta Humenné.

Kontajner majú, no môžu sa naň len bezmocne pozerať

Okrem množstvo stanovísk štátnych orgánov musia mať aj pre mnohých zarážajúce potvrdenie. "Od nás žiadajú nepochopiteľnú vec - vyjadrenie, že neohrozujeme kúpeľné a liečivé vody. Nikto v okolí, kto má taký kontajner, sa s tým nestretol," uviedol Milan Kuruc, riaditeľ Technických služieb mesta Humenné. "Samotné zhodnocovanie kuchynského odpadu v špeciálnych kompostéroch však musí byť v súlade aj so základnými požiadavkami stanovenými Štátnou veterinárnou a potravinovou správou," uviedol Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia SR.

To, že by boli kedysi v meste kúpele, si nepamätajú ani najstarší obyvatelia mesta

V Humennom síce bola Kúpeľná ulica, no pomenovanie nedostala pre výskyt kúpeľných prameňov. "Klamal by som, keby som hovoril, že tu bol kúpeľný prameň. Ulica sa volala Kúpeľná, tam boli zriadené vaňové kúpele. Tam sa chodili kúpať ortodoxní Židia," priblížil Juraj Levický, člen židovskej komunity v Humennom. "My sme predložili ďalšie doklady. Dúfajme, že nám to odklepnú, že neohrozujeme kúpeľné vody," doplnil Kuruc.

Ani tým sa však procedúra nekončí. Všetky stanoviská predložia Okresnému úradu, no to stále nie je všetko. "Potom treba RVPS oboznámiť s činnosťou zberu a zhodnocovania odpadu. Ak budú posledné dve stanoviská kladné, potom môžu kontajner spustiť do prevádzky," priblížil Škuba.

Priemerný Slovák nakúpi o jednu tretinu viac potravín než zužitkuje

Neskôr ich vyhodí do odpadu, ktorý putuje na skládku. Z komunálneho odpadu tak až 40 % tvoria biologicky rozložiteľné zložky. Mestá a obce sú povinné vykonávať zber biologicky rozložiteľného odpadu už dva roky. "Zber kuchynského odpadu sa už v roku 2021 zvýšil 10-násobne oproti minulosti. Za vlaňajšok domácnosti vytriedili viac ako 37-tisíc ton tohto odpadu," uviedol Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy