Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
115 strán odvolania v kauze Kuciak: Súd odignoroval viaceré dôkazy
Zdielať na

115 strán odvolania v kauze Kuciak: Súd odignoroval viaceré dôkazy

BRATISLAVA / Súd odignoroval viaceré dôkazy v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalšie vyhodnotil iba v prospech Mariana Kočnera. V rozsiahlom odvolaní, ktoré má 115 strán, to tvrdí dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus. Alena Zsuzsová by podľa neho sama nezohnala desaťtisíce pre nájomných vrahov. Neobstojí podľa neho ani tvrdenie, či predpoklad, že to robila na ochranu Kočnera.

"To odôvodnenie súdu je maximálne nepresvedčivé a podľa môjho názoru niektoré časti dokazovania vyslovene obracajú alebo ignorujú," uviedol prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

115-stranové odvolanie nešetrí kritikou voči rozsudku, ktorý Mariana Kočnera oslobodzuje v prípade vraždy Jána Kuciaka aj neúspešnej likvidácie troch prokurátorov. Matúša Harkabus tvrdí, že súd nedokázal presvedčivo vysvetliť, prečo mala byť objednávateľkou Zsuzsová. Argument, že chcela Kočnera ochrániť ako svoju zlatú baňu, podľa neho neobstojí:

"Sekundárne tam mohol byť tento motív, ale z dokazovania pre nás nevyplýva nič také, že by to mal byť spúšťač vražedného deja počas jedného roka," dodal Harkabus. Zsuzsová ako nezamestnaná podľa neho na to nemala ani financie, a to napriek tomu, že ju Kočner takpovediac živil a peniaze posielal na kartu aj jej dcére.

"Určite si nemohla z tej karty postupne vyberať peniaze tak, aby o tom nevedel. Marian Kočner si tieto veci kontroloval," informoval Harkabus. Má to vyplývať z ich konverzácie cez aplikáciu Threema. Od Najvyššieho súdu teraz žiada, aby spis vrátil na Špeciál a tam sa čítala každá jedna správa medzi Kočnerom a Zsuszovou. Hodnotiť ich však bude ten istý senát, pričom sudca Pikna mal na kauzu iný názor než jeho dvaja kolegovia.

"Snažíme sa súdu ponúknuť ďalšie dôkazy, ktoré môžu pomôcť súdu korigovať ten prekvapivý záver," komentoval prokurátor Harkabus. "Vo veci súd vykonal dokazovanie správami aplikácie Threema v rozsahu, v akom to navrhol prokurátor a ďalšie procesné strany. Žiadny dôkaz nebol odmietnutý," uviedla predsedníčka senátu Kudjaková. "Je to výsledok dôkazov, na ktoré sme upozorňovali vopred, že tá dôkazné situácia je slabá, že prokurátor obišiel mnohé fakty," oznámil advokát Mariana Kočnera Marek Para. Žiadajú aj to, aby nanovo skúmal telefóny, môžu tam byť nové dáta. Súd ich zatiaľ nevydal.

"Predsedníčka odôvodnila nevydanie dátových nosičov obavou, že dispozícia s dôkazom tejto neprávoplatne skončenej veci by mohla spôsobiť zásah do integrity nevykonaného dôkazu," dodala Kudjaková. "Viem, že tam nebol v pôvodnej extrakcii obnovený kompletný súbor Signal," informoval Peter Juhás, exšéf vyšetrovacieho tímu. Najvyšší súd ešte spis nemá, rozhodne budúci rok. "Tento proces má európsky význam. Ak v posledných rokoch EÚ prijala opatrenia pre väčšiu bezpečnosť novinárov a slobodu médií, bolo to aj preto, že na Slovensku bol zabitý novinár," dodal na záver Pavol Szalai z reportéri bez hraníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy