Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Koniec krízy s ukrajinským obilím? Ministri majú riešenie
Zdielať na

Koniec krízy s ukrajinským obilím? Ministri majú riešenie

BRATISLAVA / Od sporu k spoločnému hľadaniu riešenia – to je posun v kauze ukrajinského obilia. Kyjev nás na medzinárodnej scéne za zákaz dovozu napokon žalovať nebude. Hovorí sa o systéme licencií, ktorý by mal zaručiť dve veci – transport obilia bez špekulácií na čiernom trhu a ukrajinskú pomoc v prípade, že ho u nás bude málo. Čo na to slovenskí poľnohospodári?

"Ten postup mal byť opačný, Ukrajina mala v prvom rade komunikovať a diskutovať s dotknutými krajinami," informoval Milan Lapšanský zo Slovenskej spoločnosti mlynárov. "Dôležité je teraz to, aby sa trhy upokojili a aby sa znížila nervozita medzi samotnými poľnohospodármi," avizovala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore.

​Dvaja šéfovia rezortu pôdohospodárstva zdvihli telefón a všetko si vyjasnili. Hrozba žaloby zmizla zo stola, začala sa spoločná diskusia. Podľa informácií televízie JOJ má návrh z našej strany znieť takto – dovoz nebude fungovať automaticky, o obilie budeme musieť požiadať. A to sa stane iba v jednom prípade.

"Vždy sa budeme pýtať, či pestovateľov, mlynárov alebo spracovateľov obilia, či ho vôbec potrebujú. Ak správne chápem, tak ak bude nedostatok na Slovensku, ak ho bude málo, vtedy požiadame Ukrajinu? Tak presne," povedal minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Poľnohospodári ale tvrdia, že problém je opačný - máme o 60 percent viac obilia ako potrebujeme. Sami ho exportujeme, a tak sa pravdepodobnosť, že túto klauzulu využijeme, blíži k nule. No z nášho pohľadu ide tak či tak o úspech – voľný prílev ukrajinského obilia nehrozí.

"Potrebujeme naozaj tie správne kroky, kontrolovateľný systém a záruky pre našich pestovateľov," dodala Holéciová. Ukrajine najviac záleží na presune obilia cez naše územie. Aj tu ale znejú sťažnosti. Z kamiónov totiž občas na Slovensku niečo takpovediac vytečie. To sa má zmeniť. Prevencia proti špekulantom bude pri tranzite jednoduchá. Kamión sa zaplombuje na Ukrajine, a keď príde napríklad sem, na rakúske hranice, otvoria ho až colníci.

"Sme navýšili počet zamestnancov na hranici, takisto vláda navýšila finančné prostriedky na analýzu týchto potravín, aby sme ich vedeli kontrolovať," vyjadril sa Jozef Bíreš. Nie všade ale debaty fungujú takto pokojne. V Poľsku riešia podobný problém, a tam premiér Morawiecki vytiahol všetky zbrane. Alebo, lepšie povedané, skryl všetky zbrane. Oznámil, že Poľsko ich už Kyjevu posielať nebude.

"Na Ukrajinu už zbrane nedodávame, pretože teraz vyzbrojujeme Poľsko modernejším zbraňami," oznámil Mateusz Morawiecki, poľský premiér. "Treba to vnímať v kontexte volieb, ktoré sa budú v Poľsku konať 15. októbra," povedal historik a publicista Juraj Kríž. "Treba s chladnou hlavou pokračovať v komunikácii, vysvetliť si to nedorozumenie, je absolútne legitímne brániť si vlastné záujmy a nevylučuje sa to s pomocou Ukrajine tak ako doposiaľ," informovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Je treba zobrať to trochu s odstupom, ja som nezaznamenal nič, čo by sa dalo nazvať nejakou závažnou roztržkou," informoval český prezident Petr Pavel. My by sme to vo vyjednávaní mali mať omnoho ľahšie, aj keď nie okamžite.

"Oni si dali termín zhruba 15 až 40 dní, pokiaľ to Ukrajina schváli doma. Potom to budeme spätne schvaľovať my. Takže nie je to zajtra, je to možno mesačný interval," dodal Bíreš. "Ukrajina je dnes v takej situácii, že sa bude snažiť aj s nami aj ostatnými európskymi partnermi dohodnúť na nejakej poľnohospodárskej dohode, pretože dnes rieši úplne iné existenčné problémy," uviedol Kríž. Samozrejme, všetky podstatné strany sa musia dohodnúť aj na Slovensku. Podľa našich informácií sa majú už zajtra stretnúť zástupcovia poľnohospodárskej komory s ministrom a prediskutovať celú situáciu. Každopádne, dialóg sa ešte iba začína. U nás, ale aj na Ukrajine dúfajú, že na jeho konci čaká dohoda, ktorá vyhrotenú situáciu upokojí.

Celý rozhovor s ministrom pôdohospodárstva Jozefom Bírešom

Súvisiace články

Najčítanejšie správy