Polojasno
33°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Motoristov čakajú ťažšie časy. Na chodníku už nezaparkujete
Zdielať na

Motoristov čakajú ťažšie časy. Na chodníku už nezaparkujete

PRIEVIDZA/BRATISLAVA / Už o pár dní s automobilom na chodníku nezaparkujete. V opačnom prípade vám hrozí 50-eurová pokuta. Výnimkou budú miesta, ktoré samosprávy vyznačili. Tie mali rok a pol na to, aby sa na zmenu pripravili. Obyvatelia miest sa však obávajú, že parkovanie bude opäť o čosi náročnejšie a zúfalejšie.

​Prievidzská samospráva sa na tzv. chodníkovú novelu pripravuje už niekoľko mesiacov. Najnovšie začala zjednosmerňovať ulice. "Sa nám zjednoduší doprava, mnohé parkovacie miesta budú môcť byť zachované," vysvetlila hovorkyňa mesta Prievidza, Zuzana Krajčiová. Pracovníci mesta si dôkladne prezreli všetky ulice. Tvrdia, že po 1. októbri bude na niektorých miestach s parkovaním problém. "Bohužiaľ naše ulice a chodníky nespĺňajú parametre," dodala hovorkyňa. Mesto začalo s výstavbou nových parkovacích miest a chce v tom pokračovať aj v budúcom roku.

Ako zaparkujú vodiči od 1. októbra?

Dilemu riešia v týchto dňoch aj obyvatelia hlavného mesta. "Na chodníku by sa nemalo parkovať, mal by byť veľký, aby to auto vedelo zaparkovať," vyjadril sa obyvateľ mesta Bratislava. Tisícky áut dnes využívajú chodníky vo veľkom. Takéto parkovanie má byť čoskoro minulosťou. "Vôbec s tým nemám problém a schvaľujem to, lebo ja parkujem v garáži," dodal obyvateľ Bratislavy. Parkovanie na chodníku ale niekde predsa len bude možné, ale len za určitých podmienok. Chodník musí byť označený čiarou a pre chodcov zostane 1,5 metra priestoru. "Všetky miesta, ktoré nám schválil dopravný inšpektorát a hlavné mesto sme už namaľovali," uviedol hovorca mestskej časti Bratislava-Karlova Ves, Branislav Heldes.

​Zákaz mal pôvodne platiť už asi rok a pol. Masívna kritika samospráv však účinnosť novely posunula. Na mnohých miestach, kde v súčasnosti autá parkujú na chodníku, ale už spomínané označenie chýba. "Sú ulice aj u nás, s ktorými nesúhlasilo hlavné mesto. Nie je možné mávnutím čarovného prútika dostať z ulíc tisíce vozidiel," dodal Branislav Heldes. Bratislava má pritom už dnes s nedostatkom parkovacích miest problém. O koľko ich bude menej, mestské časti nevedia. "Nemáme to vyčíslené, koľko parkovacích miest zanikne, lebo momentálne autá, ktoré stoja na chodníkoch, parkujú, kde to nie je vyznačené," vysvetlil vedúci referátu statickej dopravy v Petržalke, Andrej Árva. "Dlhé roky sa parkovalo aj tam, kde by sa podľa cestného zákona nemalo a bolo to ticho tolerované," dodal Heldes. Hlavné mesto vidí riešenie v budovaní veľkokapacitných parkovacích domov. Na projekty zatiaľ hľadá peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy