Jasno
33°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
S rakovinou bojuje mesto za vlastné peniaze. Čaká to vraj aj ďalšie obce
Zdielať na

S rakovinou bojuje mesto za vlastné peniaze. Čaká to vraj aj ďalšie obce

MEDZILABORCE / Dlhé čakacie doby na vyšetrenia môžu byť najmä pre onkologických pacientov "život ohrozujúce". V najmenšom okrese na Slovensku preto "mesto" Medzilaborce kúpilo mamograf formou lízingu. Za posledných 5 rokov do zdravotnej starostlivosti investovali už 1 a pol milióna eur. Podľa slov primátora zastupujú štát a tvrdí, že toto čaká aj ďalšie samosprávy – len o tom ešte nevedia.

"Mala som kamarátku, zistili jej rakovinu prsníka. Nemohla sa dostať na vyšetrenie, musela čakať pol roka," povedala obyvateľka obce Rakytovce Anna Zavacká. V čase pandémie karty okrem odkladania preventívnych prehliadok zamiešali aj iné okolnosti. V susednom okrese v nemocnici v Humennom mali vtedy istý čas mamograf pokazený a v nemocnici v Snine bol o to väčší nápor. Štatistiky hovoria, že len v Európskej únii podľahnú rakovine ročne až dva milióny ľudí. Problémom je práve aj včasná diagnostika.

​Nápor bol priveľký

Ženy staršie ako 50 rokov by mali preventívne mamografické vyšetrenie absolvovať každé dva roky. "Bohužiaľ, máme niekoľko žien, ktoré neboli včasne odsledované. Išlo o moje rovesníčky a aj mladšie ženy," uviedol Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce. Rakovinu prsníka už mali v pokročilom štádiu. Mesto sa preto rozhodlo konať. "Všetko si musíte vybojovať sami. Štát nielenže nepomáha, ale nemá záujem o to, aby v Medzilaborciach nejaké zdravotníctvo bolo," tvrdí primátor mesta.

O nemocnicu prišli pred jedenástimi rokmi. Mesto v snahe zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť podporilo vznik ôsmich ambulancií, napríklad kardiologickú, pľúcnu, zubnú či očnú, a to zabezpečením prístrojového vybavenia či priestorov. Kúpili a prevádzkujú aj röntgen a sonograf. "Za posledných 5 rokov sme investovali 1,5 milióna eur," uviedol primátor.

Vyjadrilo sa aj ministerstvo

Mamograf stál sto tisíc eur. Mesto ho kúpilo na lízing. "Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Národným onkologickým inštitútom robí všetky potrebné kroky na to, aby sa počet overených skríningových pracovísk navýšil z aktuálnych 20 na 30 až 35," vyjadrila stanovisko Petra Lániková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy