Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Poľsko zavedie kontroly vozidiel na hraniciach so Slovenskom
Zdielať na

Poľsko zavedie kontroly vozidiel na hraniciach so Slovenskom

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Poľsko bude na hraničných priechodoch so Slovenskom kontrolovať prichádzajúce vozidlá. Oznámil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Poľsko kvôli nárastu nelegálnej migrácie zavedie kontroly vozidiel na hraničných priechodoch so Slovenskom, uviedol dnes podľa poľských médií premiér Mateusz Morawiecki. Podobné opatrenia môže Varšava zaviesť do budúcnosti tiež na hraniciach s Nemeckom, uviedla stanica Polsat News s odvolaním sa na hovorcu poľskej vlády.

​Varšava a Berlín už skôr uviedli, že plánujú ohľadom situácie na hraniciach čoskoro rokovať.Nariadil som ministrovi vnútra, aby na slovensko-poľskej hranici zaviedol kontroly tých autobusov, dodávok, áut, autobusov, u ktorých je podozrenie, že prevážajú migrantov," povedal Morawiecki. Nie je bezprostredne jasné, odkedy opatrenie začne platiť.

Premiér tak potvrdil skoršie správy poľských médií, ktoré s odvolaním sa na hovorcu poľskej vlády Piotra Müllera hovorili o skorom sprísnení kontrol na hraniciach so Slovenskom. Müller uviedol, že úrady vychádzajú z informácií o migrantoch prichádzajúcich do Poľska cez takzvanú balkánsku trasu. "Snažíme sa analyzovať, ako môže vyzerať potenciálny smer imigrácie z (talianskeho ostrova) Lampedusa," uviedol tiež Müller s odvolaním sa na stredomorský ostrov, ktorý tento mesiac riešil kritický prílev migrantov z afrických krajín - za štyri dni tam priplávalo na 11 000 utečencov, čo je skoro dvojnásobok tamojších obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy