Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Akcia Vírus: Všetci obvinení podali sťažnosť proti obvineniu
Zdielať na

Akcia Vírus: Všetci obvinení podali sťažnosť proti obvineniu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Všetci obvinení z policajnej akcie Vírus podali sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Informáciu potvrdili z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci septembrovej policajnej akcie Vírus 16 fyzických a dve právnické osoby. Prípad sa týka podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo v rokoch 2013 až 2020. Spôsobená škoda mala byť vo výške najmenej 74 miliónov eur.

NAKA robila v utorok, 19. septembra, od ranných hodín rozsiahlu raziu naprieč celým Slovenskom. Celkovo zadržala až 17 ľudí. Medzi nimi aj bývalého riaditeľa vojenských tajných Ľubomíra Skuhru. A tiež vysokého funkcionára Vojenského obranného spravodajstva Daniela Jackuliaka. Troch obvinených sa polícii zatiaľ zadržať nepodarilo. Jedným z nich je aj Ján Balciar, bývalý riaditeľ vojenského spravodajstva v období rokov 2016 až 2020. Táto kauza sa vzťahuje na obdobie z čias ministrov obrany Petra Gajdoša z SNS a Martina Glváča zo Smeru.

Prezidentka nevidí dôvod myslieť si, že bezpečnosť SR je po akcii Vírus ohrozená

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí dôvod myslieť si, že bezpečnosť alebo reputácia Slovenska by bola v súvislosti s policajnou akciou Vírus ohrozená. Pripomenula, že obvinenia sa týkali skutkov spáchaných v minulosti a zo strany bývalých predstaviteľov Vojenského spravodajstva. "Nevidím žiaden dôvod myslieť si, že slovenská bezpečnosť alebo reputácia je ohrozená. Pokiaľ ide o samotné trestné stíhanie, nie je rola politika, aby sa k tomu vyjadroval alebo to analyzoval, sú na to súdy, aby zhodnotili zákonnosť a dôvodnosť takéhoto postupu a konania," uviedla počas utorkového (19. 9.) brífingu pre médiá v New Yorku.

​Všetkých 17 zadržaných už prepustili 

Počas akcie Vírus NAKA zadržala 17 ľudí. V stredu 20. septembra sú už všetci na slobode. Potvrdil to zdroj TV JOJ. Podľa zdroja už neboli dôvody na väzobné stíhanie. Vyšetrovanie však stále prebieha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy