Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Hamran chce chrániť deti na školách: Mládež je pod vplyvom extrémizmu
Zdielať na

Hamran chce chrániť deti na školách: Mládež je pod vplyvom extrémizmu

Tlačová beseda Policajného zboru na tému: Dôvera v polícii

BRATISLAVA / Prezident policajného zboru Štefan Hamran zvolal vo štvrtok 28. septembra na policajnom prezídiu tlačovú konferenciu na tému "Všetko je o dôvere". Cieľom bolo poďakovať za dôveru v Policajný zbor a vyjadriť znepokojenie nad šírením násilia medzi mladými ľuďmi. Riešenie na tento problém vidí v opatreniach, ktoré plánuje Policajný zbor realizovať na školách.

V roku 2022 bol Policajný zbor v rebríčku dôvery v inštitúcie SR na druhom mieste so 62,3 % hneď po slovenskej armáde. Tento rok sa dôvera v Policajný zbor zvýšila na 66,4 %. "Ďakujeme policajtom aj občanom a dúfam, že ten trend bude pokračovať," povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran a verí, že si túto dôveru oprávnene zaslúžia.

Hamran prejavuje svoje znepokojenie nad prenášaním radikálnych myšlienok medzi mládež prostredníctvom sociálnych sietí. "Ak sa im nebudeme dostatočne venovať, naša spoločnosť bude mať veľmi temnú budúcnosť," dodal Hamran. Na Slovensku sa v minulosti nekonali teroristické činy. Za posledný rok ich na Slovensku bolo 15, ktoré boli vykonané práve mladými ľuďmi.

Viceprezident Policajného zboru Branko Kišš predstavil niekoľko cieľov, ktorými chcú chrániť deti pred vplyvom radikalizmu a extrémizmu. Jedným z cieľov, ktoré sa im tento rok podarilo zrealizovať, je mať na každej základnej a strednej škole prideleného policajta. Boli taktiež vytvorené koordinačno-konzultačné tímy na každom krajskom Policajnom zbore. Na Ministerstve školstva SR bola ponúknutá vypracovaná metodika na rozpoznávanie extrémizmu.

Do budúcnosti pripravujú školenia pre pedagógov. Ďalšie opatrenia, ktoré v budúcnosti plánujú zrealizovať, je zvýšiť počet preventistov na školách a majú pripravené ďalšie online školenia pre policajtov. Pre Kišša je ultimátnym cieľom zlepšenie financovania bezpečnostnej politiky na školách, aby mohli tieto ciele efektívne realizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy