Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje s Pavlom Ruskom
Zdielať na

Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje s Pavlom Ruskom

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Mestský súd Bratislava I ukončil v stredu 4. októbra dokazovanie v kauze Maják nádeje. Obžalobe zo subvenčného podvodu čelí exminister hospodárstva, exšéf TV Markíza a bývalý riaditeľ Majáka nádeje Pavol Rusko. Hlavné pojednávanie bolo následne odročené na 23. novembra, keď by mal byť vyhlásený rozsudok. Informoval o tom predseda senátu bratislavského mestského súdu Michal Valent.

​Na začiatku stredajšieho hlavného pojednávania prečítali výpoveď bývalej účtovníčky Majáka nádeje. Priblížila, že neziskovka disponovala finančnými prostriedkami od Bratislavského samosprávneho kraja a od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Maják nádeje som sanoval aj z vlastných peňazí," reagoval obžalovaný. Pred ukončením dokazovania ešte na súde prečítali listinné dôkazy.

Podľa obžaloby mal Pavol Rusko, ako riaditeľ neziskovej organizácie Maják nádeje, v roku 2015 financovať muzikál Rómeo a Júlia z peňazí účelovo viazaných na činnosť azylového centra. Celkovo malo ísť o sumu 101 000 eur. Obžalovaný to považuje za lož, vinu odmieta.

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla v roku 2002 ako spoločný projekt bratislavského Starého Mesta a Nadácie Markíza. Azylové centrum sídlilo v budove na Karpatskej ulici v Bratislave.

Pavol Rusko bol v minulosti právoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia pre kauzu falšovania televíznych zmeniek. Zatiaľ neprávoplatne ho v septembri oslobodili v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy