Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Pandémia Covidu-19 ovplyvnila onkologických pacientov. Slovensko podniklo kroky
Zdielať na

Pandémia Covidu-19 ovplyvnila onkologických pacientov. Slovensko podniklo kroky

BRATISLAVA / Po pandémii koronavírusu príde pandémia rakoviny. Na toto upozorňovala Svetová zdravotnícka organizácia v časoch, keď boli zdravotné systémy vyťažené liečbou Covidu-19 a preventívne prehliadky išli bokom. Ukázalo sa, že po pandémii je záchyt onkologických ochorení naozaj vyšší, a to vrátane pokročilejších štádií. U žien je to najčastejšie rakovina prsníka, u mužov hrubého čreva a konečníka.

"Každá žena po 40 má nárok na preventívnu prehliadku každé dva roky. Mne ubehli dva roky začiatku roku 2020, potom som bola objednaná v júni," opísala svoju skúsenosť pacientka Ľudmila Štecová. Medzilaborčanka sa na preventívnu mamografiu dostala počas pandémie o rok neskôr. Podľa WHO išlo vtedy ž o 30 až 40 percentný pokles včasnej diagnostiky. "Boj s rakovinou sa u nás oveľa zhoršil. Nezachytávame ľudí, ktorým sa vyvíjajú nádory skryte. To sú tisíce ľudí ročne," vysvetlila prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

Pandémia mala na pacientov katastrofálny vplyv

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že pandémia koronavírusu mala na starostlivosť o pacientov s rakovinou v Európe katastrofický vplyv. Zdravotné systémy boli vyťažené Covidom-19, a to spôsobila narušenie liečby rakoviny. Národný onkologický ústav potvrdil, že pandémia spôsobila z dôvodu nižšej diagnostiky pokles záchytu onkologických ochorení. "Za posledné obdobia vnímame pribúdanie mladších onkologických pacientov. vnímame pribúdanie pacientov s rakovinou kože a s nádormi mozgu, štandardne najčastejšie riešime pomoc pacientkam s rakovinou prsníka, či krčka maternice," uviedla Petra Benczyová, PR manažérka Ligy proti rakovine.

​Slovensko sa snaží pomáhať dostupnou prevenciou

Práve rakovinu krčka maternice lekári denne diagnostikujú dvom ženám. "Ide o piatu najčastejšie diagnostikovanú rakovinu u žien na Slovensku, ktorá je v skorom štádiu efektívne liečiteľná," vysvetlila Mária Rečková, riaditeľka Národného onkologického inštitútu. Slovensko je v úmrtnosti na rakovinu siedmou najhoršou krajinou v Európskej únii. Onkologické ochorenia u nás ročne pripravia o život 14-tisíc ľudí. Od decembra sa rozšíri bezplatné očkovanie proti HPV vírusu pre dievčatá a chlapcov medzi 13. a 15. rokom života. Na Slovensku sú zároveň od roku 2019 spustené tri skríningové programy, konkrétne skríning rakoviny krčka maternice, hrubého čreva a konečníka a aj prsníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy