Jasno
20°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Galéria predstavuje premiérovú výstavu v srdci Bratislavy s dielami popredného umelca
Zdielať na

Galéria predstavuje premiérovú výstavu v srdci Bratislavy s dielami popredného umelca

BRATISLAVA / Galéria Comma, tak sa volá nové miesto priamo v srdci centra Bratislavy. Svoju vôbec prvú výstavu na Slovensku tam otvoril renomovaný český umelec, ktorý uchvátil milovníkov umenia.

Galéria Comma sídli v tesnej blízkosti hlavného námestia v nádherných zrekonštruovaných priestoroch, v ktorých momentálne vystavuje popredný český umelec Vladimír Houdek. Ide o jeho prvú sólovú výstavu na Slovensku, ktorú si pozreli milovníci umenia počas samotného otvorenia galérie. "Ja som veľký milovník knižiek a mám rád, keď má kniha život vďaka tomu, že je čítaná. Musíte vedieť, že s ňou žijete, a takisto som vytvoril aj obrazy, aby s nimi mohol človek žiť," priblížil umelec Vladimír Houdek.

"Sme veľmi radi, že môžeme privítať práve takého umelca, ktorý reprezentuje všetko, čo chceme v galérii prezentovať a rozširovať. Je to hlavne o tom, že tento umelec je veľmi dobre etablovaný," objasnila Zuzana Danková, zakladateľka a kurátorka galérie Comma. "Galéria ponúka prvú samostatnú výstavu Vladimíra Houdka v Bratislave aj na Slovensku. Prezentujeme novú sériu, ktorá vznikla na podnet výstavy. Táto séria je iná v tom, že autor sa vrátil ku geometrickej abstrakcii a takisto objavil novú farbu, ktorú rozvíja v celej sérii, a to je žltá," uviedol Michal Stolárik, kurátor výstavy.

Výstava nesie názov Obrátená hlava. Znie to trošku zvláštne vzhľadom na obrazy, ktoré sú v galérii. "Obrazy sú maľované na drevenej doske pomocou akrylu. Okraje sú haptické až rustikálne, a to vychádza z toho, že vyhladzujú vrstvu dosky a procesom vyhladzovania vzniká ťažká štruktúra," dodal Houdek.

Autor obrazov o sebe tvrdí, že je veľkým sebakritikom a často obrazy premaľovával a upravoval. Preto tie vrstvy začali vznikať. Až nakoniec si uvedomil, že je to niečo krásne a že to musí nechať. "Myslím si, že každý a každá si príde na svoje, pretože tá geometrická abstrakcia je niečo, v čom si každý nájde to svoje, pretože to podporuje imagináciu a každý tam môže vidieť niečo iné," poznamenal Stolárik.

Zakladateľka tvrdí, že im záleží na tom, aby vytvárali prostredie, ktoré bude zaujímať aj zberateľov a aby vytvárali takú komunitu, v ktorej budú vedieť, ako sa pretvára symbolická hodnota obrazov ďalej na investičnú alebo finančnú, a aby prepájali tieto dva svety. "Keď som sem po prvýkrát prišiel, vôbec som nevedel, že tu bude spomínaná séria. Keď som videl ten priestor, tak som hneď vedel, že to je niečo, čo naozaj chcem – dať sem najlepšie veci, ktoré som schopný namaľovať," dodal na záver Houdek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy