Polojasno
30°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Smer ide do "pekla": Ako riešili vlády Roberta Fica krízy v minulosti?
Zdielať na

Smer ide do "pekla": Ako riešili vlády Roberta Fica krízy v minulosti?

BRATISLAVA / "Ideme do pekla a ťažkých časov". Vyhlásil v stredu Robert Fico, keď podpisoval spolu s partnermi koaličné memorandum. Prvýkrát sa tak ocitnú Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko v situácii, že "do pekla" idú z vládnucej pozície a nie z opozície. Doteraz mali šťastie a ťažké časy prežívali väčšinou v opozícii, čo je pre politikov vždy jednoduchšie.

​V roku 2010 Robert Fico síce vyhráva voľby, no vládu zostavuje Iveta Radičová. V Európe s časovým odstupom naplno zúri veľká kríza. Ľudia prichádzajú o prácu a plácu. Robert Fico z opozícii vláde odkazuje. "Rodina zaplatí o 600 eur viac v roku 2011 ako v roku 2010," spomínal vtedy Robert Fico. Krajiny nemusia zachraňovať len seba, ale aj Grécko a celú Úniu. Jedným z nástrojov má byť euroval. "Bude rozložený vklad na päť rokov," uviedla 25. marca 2011 Iveta Radičová.

To už Iveta Radičová ako premiérka nezažila. Jej vládu položil práve euroval, alebo skôr Richard Sulík, a v predčasných voľbách 2012 prichádza na scénu opäť Robert Fico. Situácia je ešte vážna, ale začínajú sa ukazovať protikrízové opatrenia. "V skutočnosti Radičovej vláda prijala hlavné úsporné opatrenia a zdvihla DPH," uviedol Radovan Ďurana, analytik Iness.

Od roku 2014 bolo stále viac sveta žiť. Európa zažila opätovný hospodársky rast, klesajúce úrokové sadzby a stagnujúcu infláciu. Ani v tomto období, dobrom, sa Smeru nepodarilo nikdy zostaviť vyrovnaný rozpočet. Naopak, prišla vražda Jána Kuciaka so snúbenicou a vo voľbách 2020 vyhráva OĽaNO, ktoré zostavuje vládu. Prichádza však covid a ekonomika sa zastavuje. Potrebné sú miliardy na sanáciu ekonomiky. "Spomalenie ekonomického rastu a nastavenie dotácií bola nová vec," informoval Ďurana.

Do toho potom prišla ruská agresia na Ukrajine a energetická kríza. V opozícii sa opäť ocitá už nielen Smer-SD, ale aj vznikajúci Hlas-SD, ktorý vláde odkazuje: "bojím sa, že tá ekonomická noha už začína byť chromá". Chaotické rozhodnutia, nepremyslené kroky, smršť parlamentných ekonomických nezmyslov opozícii nahrávala do karát. Všetko nakoniec viedlo k predčasným voľbám. Počas predvolebného boja sľubovali Smer aj Hlas lacnejšie potraviny, energie a poriadok. Od stredy je jasné, že to potiahnu s SNS spolu. Prvýkrát tak Robert Fico a Peter Pellegrini idú do naozaj ťažkých časov. "Nová vláda musí reagovať na hospodársky rast nízka a obrovský deficit a tu sa nedá spoliehať na nejaké zázraky," dodal analytik Ďurana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy