Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Sľubujú novú výzvu na obnovu domov. Kritici ale chcú opakovanie tej poslednej
Zdielať na

Sľubujú novú výzvu na obnovu domov. Kritici ale chcú opakovanie tej poslednej

BRATISLAVA / Súťaž o finančnú podporu z Plánu obnovy na obnovu rodinných domov nahnevala stovky ľudí. Pre kybernetický útok nefungoval pár minút systém, cez ktorý bolo možné žiadať o niekoľko tisícovú dotáciu. Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá má projekt pod palcom, sľubuje ďalšiu výzvu. Občianske združenie Slovensko.Digital však vyzvalo na jej zopakovanie.

4. výzva pre mnohých skončila fiaskom

​Štvrtá výzva z programu Obnov dom bola spustená začiatkom týždňa, no pre mnohých skončila fiaskom. To, že sa dotácia 15 až 19 tisíc eur na rekonštrukciu rodinného domu neujde každému, bolo zrejmé. Kapacita súťaže bola nastavená na 10 tisíc záujemcov. "Mali sme počas generovania online formulára niečo ako kybernetický útok," informoval Matej Kerestúr, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

"Od deviatej ráno sme tam s manželom sedeli. Poctivo sme si to mesiace pripravovali, stránku sa nám podarilo načítať o trištvrte na desať," opísala čitateľka z Prešovského kraja. Keď sa majiteľom rodinného domu z Prešovského kraja podarilo formulár na stránke načítať, výzva bola už uzavretá. Kapacita sa za vyše hodinu naplnila. "Nás to stálo 400 eur, máme všetky certifikáty," uviedla čitateľka.

Súťaž považujú za neférovú

Súťaž rýchlych prstov považuje za neférovú aj občianske združenie Slovensko.Digital. Slovenskú agentúru životného prostredia vyzvalo, aby výzvu zopakovala. "Pre všetkých bolo povinné prihlásiť sa v rovnakom čase cez elektronický formulár, ktorý bolo navyše pomerne komplikované vyplniť a boli s tým spojené technické problémy. *Reálne na to bola jedna hodina, čo bolo podľa nás nedôstojné a diskriminačné. Výzva číslo 4 by sa mala zopakovať," vyhlásil Ľubomír Illek z OZ Slovensko.Digital. "Bolo by férové túto výzvu zopakovať, len nefér by to bolo voči tým, ktorým sa to podarilo," doplnila čitateľka.

Ľuďom, ktorí nestihli vygenerovať formulár, úrady odkazujú, že ďalší pokus budú mať v ďalšej výzve budúci rok. "Výzva číslo 5 bude na jar budúceho roku a pravdepodobne aj výzva číslo 6 na jeseň budúceho roku. Dokumenty, ktoré majú pripravené, môžu použiť v ďalších výzvach," informovala Kristína Korčeková, zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP.

Agentúra sľubuje zmenu

Po novom by už nemuselo ísť o súťaž. "Určitú rolu bude zohrávať aj level pripravenosti žiadateľa," uviedla Korčeková. "Nebude o rýchlych prstoch, ale zvolíme inú metódu," potvrdil Kerestúr.

Faktom ale je, že väčšina žiadostí je už dnes rozdelená. Agentúra zároveň až po 4. výzve oznámila, že prostredníctvom formulára zmapuje, aký je medzi Slovákmi o výzvu záujem. "Rozhodne je dobre, že začali s nejakými takými aktivitami, ale tie výzvy už boli 4. Aj v predošlých bola zlá situácia. Podľa nás je čas aj výzvu 4 vylepšiť a zopakovať," uviedol Illek.

Ako nafúknuť rozpočet však nie je jasné. Zrekonštruovať by bolo potrebné 300 až 400 tisíc rodinných domov. Peniaze z plánu obnovy sú však limitované a nastavené len na 25 tisíc záujemcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy