Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Aj keď počty migrantov klesajú, pre zhoršujúce sa počasie začína byť problém s ubytovaním
Zdielať na

Aj keď počty migrantov klesajú, pre zhoršujúce sa počasie začína byť problém s ubytovaním

BRATISLAVA / Počty ilegálnych migrantov, ktorí prichádzajú na Slovensko, klesajú. Za október ich policajti na hraniciach zatiaľ zadržali 4 162. Za celý september to bolo viac ako 13 tisíc. No aj keď je migrantov menej, začína byť problém s ubytovaním, a to najmä pre zhoršujúce sa počasie.

Nočné teploty sa pomaly blížia k nule. V Nitre a Banskej Bystrici je pre ilegálnych migrantov zabezpečené provizórne ubytovanie už od minulého týždňa. V hlavnom meste sa spúšťa až teraz. "Už dnes (17. 10.) v noci poskytneme prvé zázemie pre migrantov, predovšetkým pre matky s deťmi. Jedná sa nám o to, aby bezpečne prečkali noc," uviedol Michal Vlček, starosta mestskej časti Bratislava - Vajnory. Stany majú kapacitu 40 osôb, pripravené sú pre nich aj postele. Teplo budú zaisťovať vykurovacie delá a plynové žiariče.

​Doteraz boli najme matky s deťmi umiestňované do ubytovacích zariadení. Tie už ale nestačia, aj napriek tomu, že počty migrantov prichádzajúcich na Slovensko pomaly klesajú. "Situácia je o niečo pokojnejšia. Každopádne so zhoršujúcim sa počasím je stav čoraz alarmujúcejší. Najmä pre matky s deťmi, ktoré potrebujú v noci núdzové prístrešie. Naši terénni pracovníci monitorujú miesta v Bratislave a zisťujú potreby týchto ľudí," ozrejmil

Ministerstvo vnútra stále buduje domčeky na pozemkoch pred cudzineckou políciou na okraji Bratislavy. Prvý migranti by sa tam mohli ubytovať vo štvrtok 19. októbra. "Mali by byť k dispozícii okolo štvrtkového obeda. Prevádzku zabezpečí okresný úrad Bratislava v rámci vyhlásenej mimoriadnej situácie a to prostredníctvom príkazu," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Zaistené bude pre migrantov jedno teplé jedlo denne, tlmočník a tiež základná zdravotná starostlivosť. Podľa Ministerstva vnútra SR budú stany a aj domčeky na Regrútskej ulici vo Vajnoroch dovtedy, dokedy bude treba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy