Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Cestovný ruch sa pomaly spamätáva z koronakrízy, Slovákov láka aj exotika
Zdielať na

Cestovný ruch sa pomaly spamätáva z koronakrízy, Slovákov láka aj exotika

BRATISLAVA / Cestovný ruch sa pomaly spamätáva z koronakrízy. Slovákov už opäť láka aj exotika, kam sa priamo dostanú z hlavného mesta aj z Košíc. Práve bratislavské letisko zažilo v tomto roku najsilnejšiu letnú sezónu po pandémii.

Letné dovolenky sú už dávno za nami. Aj v tomto roku ostali Slováci verní gréckym ostrovom či Chorvátsku.

"Aj Cyprus či Turecko sú obľúbené," uviedla riaditeľka CK Satur Nora Fedorová. "Dubaj sa mi nepáčil, potom som bol s dcérou na Kréte, to sa mi páčilo, najviac sa mi páčila Šumava, ale tam sme šli autom," povedal cestovateľ.

​Chuť cestovať neovplyvnila ani vysoká inflácia. Niektorí cestujú aj niekoľkokrát ročne. Počet cestujúcich do zahraničia postupne stúpa, po pandemických rokoch eviduje letisko silnú letnú sezónu. "Medziročne sme stúpli v letnom období o 30 percent než vlani," informoval Dušan Keketi, generálny riaditeľ bratislavského letiska M. R. Štefánika.

Bratislavské letisko využilo v tomto roku asi jeden a pol milióna ľudí, stále to ale nedosahuje úroveň z roku 2019. Pred vypuknutím pandémie bratislavské letisko prepravilo asi dva milióny 300-tisíc ľudí. Úroveň z roku 2019 zrejme nedosiahne ani tento rok. "Je tam pokles oproti roku 2019, ale ten je ťahaný skôr s tým že nám vypadli krajiny ako Ukrajina a Rusko," vyjadril sa riaditeľ letiska.

Pozitívny trend vnímajú aj cestovné kancelárie, Slováci dokonca zmenili aj svoje nákupné správanie. Dovolenky sa väčšina z nich plánuje vopred. "Cestovné kancelárie prešli na ten systém, že ako fungujú letecké spoločnosti. To znamená, že prvé ceny sú najvýhodnejšie, využívajú zľavy od hotelov," dodala Nora Fedorová. Čoraz väčšej obľube sa tešia aj exotické destinácie, ktoré pre Slovákov už nie sú také vzdialené. "Celá exotika sa pomaly presúva z Viedne do Bratislavy," uviedol riaditeľ letiska.

"Aktuálne vidíme tzv. comeback poznávacích zájazdov, pred dvomi rokmi to bolo veľmi slabé hlavne počas pandémie, no aj vlani, keď boli niektoré krajiny stále zatvorené," informovala Fedorová. Bratislavské letisko ráta s tým, že ho do konca roka navštívi takmer dva milióny ľudí. Neočakáva ale to, že dosiahne čísla cestujúcich spred pandémie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy