Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zrušenie súkromnej základnej školy: Rozhodnutie vzbudilo nevôľu rodičov a zriaďovateľa
Zdielať na

Zrušenie súkromnej základnej školy: Rozhodnutie vzbudilo nevôľu rodičov a zriaďovateľa

LUČENEC / Neštandardné, príliš rýchle, či znepokojujúce. Aj takéto slová odzneli v súvislosti s rozhodnutím ministerstva školstva. To vyradilo Súkromnú základnú školu v Lučenci zo siete škôl a školských zariadení. Rozhodnutie z konca septembra oznámil dosluhujúci minister Daniel Bútora osobne v Lučenci, v piatok 13-teho. Vyše 140 detí tak má od 1. novembra navštevovať iné školy.

O zrušení súkromnej základnej školy sa rodičia detí dozvedeli veľmi neštandardne. V piatok popoludní – z internetu. Niektorí zo stránky mesta, iní z aplikácie edu-page. "Dozvedeli sme sa to v piatok večer z facebookovej stránky mesta, že táto škola sa ruší. To bol strašný šok," povedal rodič. 

Stanovisku predchádzalo stretnutie s ministrom školstva, ktorý verdikt oznámil na pôde mestského úradu. Boli tam aj riaditelia iných škôl. "Dosluhujúca vláda dala dýku do chrbta lučeneckému okresu, Pred odchodom z vlády zrušia takúto školu. Neni to bežná prax. Pán minister sa dosť poponáhľal," Roman Malatinec, podpredseda BBSK. 

"Množstvo vecí je tu neštandardných. Nepamätám si za tých 20 rokov, ako robím vo verejnej správe, že by niekto v strede školského roka rušil niečo rušil," dodal rodič. 

Rodičmi už pár dní lomcujú emócie. Od 1.11., čiže o dva týždne by ich deti mali chodiť už do iných škôl. "Všetci všetko urobíme, aby sa to nestalo," dodal rodič. "Bolo by to šokujúce aj pre deti aj pre rodičov, ísť do nového kolektívu v rozbehnutom školskom roku," poznamenal rodič. "Najzaujímavejšie je, že ostatné základné školy tu v LC si už rozdelili deti. Takže to mi príde také zvláštne," priblížil rodič. "My nemáme záujem dávať dieťa niekde inde. My sme s touto školou nadmieru spokojní," objasnili rodičia.

Včera sa všetci stretli na rodičovskom združení aj so zriaďovateľom. "Dôvody nám vysvetlili, ale zdajú sa nám nepodstatné na to, aby niekto rušil školu," doplnili rodičia. "Návrh na vyradenie súkromnej základnej školy: Gemerská cesta 1, Lučenec zo siete predložila hlavná školská inšpektorka z dôvodu marenia výkonu školskej inšpekcie zo strany zriaďovateľa školy. Ministerstvo vyvinulo viacero snáh o komunikáciu so zriaďovateľom. Ten sa nedostavil ani na piatkové stretnutie s ministrom školstva v Lučenci," uviedlo písomné stanovisko MŠ SR.

Škola nám tiež poslala iba písomné stanovisko. Rozhodnutie považujú za nezákonné, zmätočné stým, že vecne nie je právoplatne ukončené. "Dôvody boli vymyslené a mali spočívať v tom, že pracovníci školskej inšpekcie nemali byť vpustení do priestorov súkromnej základnej školy, čo je nezmysel. Členovia školskej inšpekcie sa vo svojom úradnom zázname vyjadrili tak, že do budovy školy vošli, no keďže sa cítili konformne, išli dobrovoľne pred budovu, kde čakali na príchod riaditeľky súkromnej základnej školy napriek tomu, že nikto vpred vykonanie školskej inšpekcie nekonkretizoval z hľadiska času realizácie," ozrejmilo písomné stanovisko školy.

Zriaďovateľ už podnikol právne kroky. Na bratislavský správny súd podali správnu žalobu, a pripravujú aj ďalšie. "Odklad jednotlivých rozhodnutí a návrh na zrušenie niektorých rozhodnutí," informoval na záver Ivan Jánošík, právny zástupca zriadovateľa a školy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy