Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zemetrasenie poškodilo kultúrne pamiatky na východe Slovenska. Kaštiele a inštitúcie čelia ťažkostiam
Zdielať na

Zemetrasenie poškodilo kultúrne pamiatky na východe Slovenska. Kaštiele a inštitúcie čelia ťažkostiam

HORNÝ ZEMPLÍN / Zemetrasenie na východe Slovenska nepoškodilo len domy a bytovky, ale aj kultúrne pamiatky. Kaštieľ v Humennom prežil vojny aj požiare, ale minulotýždňové zemetrasenie mu zasadilo najväčšiu ranu. Zničených je 50 miestností, teda každá druhá izba. Opraviť túto kultúrnu pamiatku pritom nebude vôbec ľahké. Zemetrasenie zasiahlo aj kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou.

"Boli sme prekvapení, že takáto masívna budova bola takto poškodená," uviedla Ivana Strakošová, zástupkyňa riaditeľky Vihorlatského múzea v Humennom

Prešovský samosprávny kraj (PSK) eviduje najrozsiahlejšie poškodenia v kaštieľoch v Hanušovciach nad Topľou a v Humennom. Práve v tomto humenskom je poškodená viac ako polovica všetkých miestností. "Poškodených je 45 miestnosti z celkového počtu 90 izieb. V každej je popraskaná hlavne klenba, murivo stien, vypadané omietkové vrstvy," dodala Strakošová.

Porcelán sa na črepy našťastie nezmenil. Najviac utrpela architektúra. Škody rátajú aj vo Vihorlatskej knižnici v Humennom. "Na každej stene sa objavili praskliny, v skladoch nám popadali stropy, prehlbujú sa praskliny, prehlbuje sa to," priblížila Zuzana Švecová, bibliografka, zástupkyňa riaditeľky Vihorlatskej knižnice v Humennom. "Všetky tieto kultúrne inštitúcie sú nateraz pre verejnosť zatvorené. Menší rozsah poškodenia zaznamenalo aj Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku," informovala Lea Lehotská, oddelenie komunikácie PSK.

Deti sa do školskej kuchyni vo Vyšnej Sitnici tak skoro nevrátia. Podľa slov starostu keby aj hneď začali s opravami, skôr ako v lete budúceho roka ich nedokončia.

Školáci sa učia dištančne. Statik určí, či budú opravovať, alebo aj búrať. Škody rátajú v desiatkach tisíc eur. Podľa slov starostu nik iný okrem poslancov PSK im pomocnú ruku nepodal. "Zo štátu nebol tu nikto. Ani netelefonoval, ani nebol. Iba VÚC. Sme v tom spolu všetci starostovia, radíme si, voláme si, pomáhame si navzájom. Kto má pracovníkov, svojpomocne," poznamenal Viktor Kušnír, starosta obce Vyšná Sitnica.

Na hodnotenie statika čakajú aj kaštiele. A oprava pamiatkovo chránených objektov bude podstatne náročnejšie. "Musíme požiadať Krajský pamiatkový úrad, ako postupovať, či sa to bude opravovať len ako stavebné záležitosti, v niektorých prípadoch bude musieť nastúpiť reštaurátor, umelecký remeselník," doplnila na záver Strakošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy