Pripravte si hrubšiu peňaženku. Domáce pečenie cukroviniek bude drahšie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Zvyknete veľa sladiť alebo piecť? Tak ste si už zrejme všimli, že za cukor platíte viac ako vlani. Ceny určujú svetové trhy a vyzerá to tak, že na blížiace sa sviatočné pečenie budete potrebovať ešte hrubšiu peňaženku.
Majiteľka jednej z menších bratislavských cukrární hovorí, že ako iných cukrárov a pekárov aj ich dohnali vysoké ceny cukru a samozrejme ďalších surovín do kúta.
"Približne o 30 percent sme museli zvýšiť cenu všetkých našich produktov a tým, že sme cukrárenská výroba, tak o to viac sa nás to dotklo," povedala Alena Spálová, majiteľka cukrárne. "To navýšenie tej ceny evidujeme, no len vzhľadom na to, že cukor spomedzi tých iných surovín v tých receptúrach nezohráva až takú dôležitú úlohu, tak ešte sme na predaji tie ceny smerom k zákazníkovi neoptimalizovali," informoval Norbert Szarka, generálny riaditeľ cukrari.sk.
Mnoho cukrárov a pekárov má do budúceho mesiaca uzatvorené kontrakty, ktoré im garantujú pôvodnú cenu cukru. Tých by sa tak nové ceny mali dotknúť od decembra prípadne začiatkom roka. Nie všetci si ich však mohli dovoliť.
"Kontrakty si dovolia uzatvoriť väčšie spoločnosti. Tí malí predovšetkým remeselní pekári alebo cukrári budú musieť nakupovať za aktuálne ceny," avizoval predseda predstavenstva Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov SR Milan Lapšanský. Či si zákusky a koláče kúpite v obchode alebo si ich upečiete doma, zdražovaniu sa nevyhnete.
"Momentálne si najviac priplácame za cukor, a to viac ako polovicu oproti minulému roku. Potom pomerne drahšie nás vyjdú aj vajcia, a to o takmer 38 percent. Drahšie je aj mlieko – v priemere o 10 percent. Lacnejšie kupujeme olej o vyše 22 percent. Takisto išla dole aj cena múky o viac ako 6 percent," uviedla Eva Sadovská, analytička Wood & Company. Domáce pečenie vás v porovnaní s minulým rokom vyjde drahšie, no stále ušetríte, ak si napečiete doma, nezaplatíte totiž nikomu za prácu.
"Musia byť zaplatené trovy firmy aj ľudia, čiže pracovná sila, takže, samozrejme, vychádza to drahšie," dodala Spálová. Podľa analytičky Evy Sadovskej celkové štatistiky cien potravín ťahajú smerom nahor práve sladkosti, za ktoré si aktuálne priplácame v obchodoch o 22 percent viac oproti minulému roku.
"Vysoké ceny cukru sa, samozrejme, odvíjajú od aktuálnej situácie na svetových trhoch a trendy určujú tí hlavní svetoví producenti cukrovej repy a cukru. A Slovensko je taká malá krajina, že nemá možnosť ovplyvniť tieto svetové ceny," komentovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenske poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Trend udávajú krajiny ako India, Austrália, Thajsko alebo Brazília. V rámci Európskej únie je to najmä Francúzsko. Aktuálne tlaky pociťujeme zo strany Ukrajiny a Poľska.