Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Izby na internátoch sú stále v katastrofálnom stave. Zmenili sa študentské internáty?
Zdielať na

Izby na internátoch sú stále v katastrofálnom stave. Zmenili sa študentské internáty?

BRATISLAVA/PREŠOV/PRAHA / Mnohé izby na internátoch v bratislavskej Mlynskej doline sú v katastrofálnom stave. Študenti sa sťažujú, že sa tento problém nerieši. Mnohí sa zároveň pýtajú - ako je možné, že vo väčšine krajských miest to na internátoch vyzerá oveľa lepšie a najväčšie študentské mestečko na Slovensku sa za svoje priestory musí hanbiť. Vedenie internátov vysvetľuje, že problém je v systéme. Na rekonštrukciu podľa nich chýbajú peniaze.

Existuje snáď ikonickejší študentský záber ako ten na pokazené intrákové hodiny na Šturáku? Po 25 rokoch sme doviedli našu redaktorku Marcelu Fuknovú na miesto, kde strávila veľkú časť svojho študentského života. "Neviem čo mám očakávať, ale predpokladám, že na Šturáku sa toho veľa nezmenilo, tak poďme sa pozrieť," dodala Fuknová. 

Zuzka je piatačka na žurnalistike, býva vo výškovej budove na Mlynoch. Jej izba je ako z minulého storočia, a to doslova. Marcela doštudovala v roku 1999. "Možno to ani nie je nostalgia, skôr mi je tu tak ťažko, že si človek povie, ako sa na tom podpísal zub času za 25 rokov a sa tu naozaj, naozaj nič nezmenilo," doplnila Fuknová. 

A zatiaľ čo medzi vlastnými štyrmi stenami si to dokázala ako-tak skrášliť, horšie je to so spoločnými priestormi. "Ja som sa nezľakla, ja sa smejem, to je smiešne, strašné. Aj s tým vedrom. My sme mali možno iné vedro, ale s tými dverami, s tým zatváraním, to je absolútne, absolútne rovnaké," priblížila Fuknová. 

Pritom vedenie internátov izby rekonštruuje. Celkovo minulo už viac ako 11 miliónov eur. Problém je ten, že to ide pomaly a postupne. V bloku B, ktorý na tieto práce čaká už roky, žije okrem Zuzky aj Aďa. Vymenovať problémy ubytovania dokáže ľahko. "Popadaná omietka, popraskané steny, nefungujúce zástrčky a nefungujúce svetlá," dodala študentka Adriana.

Azda najviac študentov trápi neochota zamestnancov riešiť nové problémy. Tak napríklad, z Alicinho balkóna spadol pred troma mesiacmi veľký kus omietky. Chýba dodnes. "Nahlásili sme to, upratali to a odvtedy sa vlastne nič nestalo," dodala študentka Alica.

"To, čo majú oni, je takpovediac troška smutné. Ja som veľmi spokojná, nemám sa na čo sťažovať," priblížila Sofia, ktorá študuje medzinárodný obchod v Prahe. Pri záberoch na jej ubytovanie vidieť rozdiel okamžite. No za lepším netreba ísť ani za hranice.

 Toto nie je žiaden lobby bar v nejakom hoteli ale toto je recepcia jedného z internátov Prešovskej univerzity. "Učiť sa tu dá," povedala študentka Gabriela. "Tri internáty zo štyroch už máme zrekonštruované," ozrejmila Anna Polačková, hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove.

Obnovou prešiel nielen interiér, ale aj exteriér a to vrátane zníženia energetickej náročnosti budov, čo v konečnom dôsledku môže univerzite ušetriť nemálo peňazí. "Čo sa týka zrekonštruovaných izieb pre študentov, 90% je už zrekonštruovaných," objasnil František Martinka, riaditeľ študentských domovov Prešovskej univerzity v Prešove.  

Ponúka sa tak jednoduchá otázka - prečo to nie je možné v Bratislave? Ministerstvo školstva odkazuje na financie z výzvy plánu obnovy. Na Mlynoch ale tvrdia, že to možné nie je. "Jej čerpanie bolo podmienené spájaním univerzít, čo je pre Univerzitu Komenského nesplniteľnou požiadavkou z obsahovej aj časovej stránky," informovala Tatiana Zaťková, hovorkyňa Univerzity Komenského.

Internáty však plánujú v prerábkach aj tak pokračovať. V ďalšej fáze chcú opraviť strechy, fasády a vymeniť okná. Ak financie nenájdu, vždy je tu ešte jedna, aj keď trochu drastickejšia alternatíva zisku. Stačí sa pozrieť na ceny internátov v Česku. "Keď bývate dvaja na jednej izbe, teda zdieľate izbu, tak je to okolo 220 až 250 eur," dodala študentka Sofia. 

Zuzka na Šturáku platí 71 eur mesačne, Alica na Átriákoch 77. Teda približne tretinu. Ak by došlo k výraznému navýšeniu sumy, internáty by si finančne pomohli. Do toho sa ale púšťať nechcú.  "To by som na to určite musela mať popri škole brigádu, aby som také bývanie mohla utiahnuť," dodala študentka Zuzka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy