Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Astronómovia chcú školiť starostov, ako správne svietiť. Tí sú ale radi, že sa vôbec svieti
Zdielať na

Astronómovia chcú školiť starostov, ako správne svietiť. Tí sú ale radi, že sa vôbec svieti

SNINA / Zahraniční aj slovenskí astronómovia chcú školiť starostov obcí na krajnom východe o tom, ako majú správne svietiť. Iniciatíva vznikla na prvý pohľad z jednoduchého dôvodu – aby sme hviezdy na nočnej oblohe videli aj naďalej voľným okom. Problematika je však oveľa rozsiahlejšia - presvetlené prostredie má totiž negatívny dopad na naše zdravie.

A čo na to všetko hovoria naši starostovia?

Sú radi, že v obciach, kde rátajú každý cent, sa vôbec svieti. "My obce sme radi, že vôbec môžeme svietiť, ak niektoré svietia," uviedla Jana Glogovská, starostka obce Michajlov.

Verejné osvetlenie v Michajlove obmedzila starostka iba na pol hodinku každé ráno, keď idú ľudia do práce prvým autobusom. To, či má svietidlá správne, netuší. Vyberala tie najúspornejšie. "Jednoducho nie je možné, aby obec zase vymenila verejné osvetlenie. My sa boríme s inými problémami," vysvetlila Glogovská.

Zatiaľ nič meniť netreba

Vo výskumnom centre v Kolonici aktuálne zisťujú, aký svetelný zdroj znižuje kvalitu nočného neba. V pláne je preškoliť všetkých starostov o tom, aké svetlá vyberať a ako ich správne nasmerovať. "Teraz nám trošku svieti hranica Ubľa, a aura preniká aj z Malého Berezného," priblížil astrofyzik Igor Kudzej. "Zlepšilo sa napríklad osvetlenie Sniny a Sninských rybníkov, tam sú už LED svetlá, ktoré svietia nadol. Najlepšie sú tie staré žlté svetlá a najhoršie biele LED svietidlá," ozrejmil Róbert Bury, popularizátor astronómie v Poľsku.

Pochvalu za svietenie dostali aj obce Kolonica a Kalná Roztoka

Hoci v Kalnej Roztoke je predsa len jedno miesto, ktoré astronómov trápi. "Musíme popracovať so správcami kostolíka v Kalnej Roztoke, lebo tam je kostolík nesprávne osvetlený a tá aura preniká," priblížil Kudzej. "Nikto ma doteraz neupozornil, že ten kostolík nemá byť osvetlený zdola hore ale zhora dole. Ale tým je aj chránený proti zlodejom, lebo málokto si dovolí pod svetlo ísť kradnúť," uviedol Ján Hakulin, starosta obce Kalná Roztoka.

V parku tmavej oblohy v Poľsku väčšina obcí po 22. hodine nesvieti. "V našom Bieščadskom parku tmavej oblohy je to tak, že 90 percent obcí po 22. hodine nesvieti. Kriminalita sa nezvýšila – ako kradli, tak kradnú ďalej. Ale nie viac," priblížil Bury.

Miesto bez svetelného znečistenia na Slovensku už vlastne neexistuje

Našťastie, môžeme uchrániť aspoň tie oblasti, kde je minimálne – napríklad nebo nad Poloninami. Absencia tmy môže spôsobiť nielen poruchy spánku, ale život v presvetlenom prostredí spôsobuje aj väčšiu náchylnosť na rôzne choroby. "Určite by bolo fajn, keby sme mali také školenia. Pre každého starostu by to bolo len plus a vedel by sa pohybovať aj v tejto oblasti," uzavrela Glogovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy